Вперше в історії Швейцарія пропонує українським біженцям спецстатус

До цього такий статус ще ніколи не застосовувався

Фото ілюстративне

Вперше в історії країни Швейцарія готова надавати громадянам України, які покинули свої будинки через війну, спеціальний статус “S”. Про це пише «SwissInfo».

Його було розроблено у середині 90-х, під час воєн на Балканах. Він передбачає оперативний прийом біженців в обхід бюрократичних процедур.

“Статус “S” може поширюватися на українців і членів сімей, а також громадян третіх країн, які до початку повномасштабної війни мали постійний дозвіл на проживання в Україні й не можуть безпечно повернутися у свою країну. Статус “S” не може надаватися особам, хто вже отримав захист у будь-якій країні ЄС”, — сказано в повідомленні.

Українські громадяни, які отримали цей статус, можуть проживати у Швейцарії до року або продовжити час перебування в країні до закінчення війни. Також він передбачає швидкий пошук роботи, навчання у школах для дітей та соцвиплати в сумі 1600 доларів на місяць із розрахунку на одну особу.

Якщо через 5 років біженці зі статусом “S” не зможуть повернутися додому, вони матимуть право на постійне проживання у Швейцарії.

“З початку повномасштабної війни у Швейцарію прибуло щонайменше 11 тисяч українців — принаймні стільки вже зареєструвалися. Федеральний уряд заявив, що країна готова прийняти до 60 тисяч осіб, але владі кантонів доручили готуватися до найгірших сценаріїв — припускають, що до кінця року в Швейцарію можуть прибути до 300 тисяч українців”, — пише видання

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також