Вперше з 2022 року: усі енергоблоки окупованої Запорізької АЕС перевели у стан холодного зупину

У МАГАТЕ додали, після чого вирішили піти на цей крок

Усі шість енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції, вперше з 2022 року перевели у стан «холодного зупину». Про це у суботу, 13 квітня, повідомили у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Зазначається, що це сталося після того, як четвертий енергоблок було переведено в цей стан. Процес розпочався вранці у пʼятницю і тривав до 7:30 суботи, 13 квітня. 

У МАГАТЕ додали, що на цей крок було вирішено піти після того, як у окупованому місті Енергодар Запорізької області, де проживає більшість персоналу захопленої росіянами станції, завершився опалювальний сезон.

 «Я вітаю цей крок, який МАГАТЕ рекомендувало протягом певного часу, оскільки він підвищує загальну безпеку об'єкту. (...) Рішення про холодний зупин усіх шести енергоблоків є позитивним саме по собі, оскільки охолодження реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але воно не вирішує фундаментальної проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації на станції. Без сумніву, ядерна безпека на цьому великому ядерному об'єкті залишається дуже нестабільною», – наголосив Рафаель Гроссі.

Раніше повідомлялося: путін планує перезапустити Запорізьку АЕС

В агентстві також нагадали, що раніше національний регулятор України, Держатомрегулювання, видав нормативні розпорядження про обмеження роботи всіх шести енергоблоків Запорізької АЕС до стану холодного зупину.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також