Вперше за 15 місяців: НБУ офіційно встановив новий курс долара

Як змінилася ціна

Вперше після скасування фіксованого курсу, в Україні Нацбанк встановив нову офіційну вартість американської валюти. Так, курс долара на 4 жовтня встановлений на рівні 36,5901 грн за долар, що всього на 2,15 копійки вище за попереднє значення.

Також це перша зміна офіційного курсу долара з 21 липня 2022 року, тобто майже за 15 місяців. Про це свідчать дані офіційного сайту НБУ.

Гривня до євро навіть зміцнилася – на 19 копійок. Офіційний курс євровалюти на 4 жовтня – 38,3263 грн.

Цікаво, що за результатами торгів на міжбанківському валютному ринку долар навіть упав у продажу. Так, торги закрилися на рівні 36,65 грн/дол., що на 28 копійок менше ніж напередодні.

У купівлі гривня трохи просіла, проте лише на 4 копійки до 36,61 грн/дол. Таким чином, значно зменшилася різниця між ціною валюти у купівлі та продажу, що свідчить про стабільну ситуацію на ринку.

Чому в НБУ вирішили скасувати фіксований курс?

24 лютого 2022 р. НБУ ухвалив постанову №18, якою запровадив жорсткі валютні обмеження та зафіксував офіційний курс гривні. Спочатку на рівні 29,25 за долар, а з липня минулого року – 36,56.

Через три місяці після повномасштабного вторгнення в НБУ дозволили банкам визначати курс продажу готівкової валюти та курс карткових розрахунків. Поки на міжбанківському ринку офіційний курс був константою, картковий та готівковий перейшли до гнучкого режиму. Тобто хоч офіційне значення опосередкований вплив мало, але фактично готівковий та картковий курси визначаються ринком – балансом попиту та пропозиції. Так сформувалася множинність обмінних курсів.

Згідно із зобов’язаннями перед кредиторами, зокрема це прописано у меморандумі з МВФ, Нацбанк має перейти до більш гнучкого офіційного валютного курсу та поступово позбутися множинності обмінних курсів. Один зі структурних маяків за кредитною програмою МВФ – підготувати відповідну стратегію. Її у липні презентував Нацбанк. Але не повну версію, а публічну.

І перехід до гнучкого обмінного курсу, і мінімізація множинності обмінних курсів там зазначені як план без чітких строків. Вказано, що НБУ буде запроваджувати гнучкий курс поступово, аби уникнути шоків, ґрунтуючись на оцінці умов.

У травні цього року, обговорюючи скасування фіксованого курсу, голова НБУ Андрій Пишний також наголошував, що до строків не прив’язані, а прив’язані до передумов. А саме до скорочення темпів інфляції та адекватності її розміру ставкам, які пропонують банки. Тобто хотіли, аби інфляція не з’їдала прибутковість депозитів.

2 жовтня у НБУ констатували, що інфляція за підсумками восьми місяців 2023 року сповільнилася з 26,6% до 8,6%, рівень ставок за строковими депозитами у гривні є близьким до 15%. Тобто зараз передумови влаштовують Нацбанк. Там можуть виконати зобов’язання перед кредиторами та фіксований офіційний курс скасували. Але експерти вказують на інші причини цього рішення, які в офіційному повідомлені не навели.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк