Все про розвиваючі іграшки, і не тільки

Усі батьки мріють виростити вундеркінда і часто бачать задатки геніальності у своєму чаді. Але щоб дитина розвинула весь свій потенціал, їй потрібно допомогти. У ранньому віці навчання обов’язково пов’язане із грою, тому найкращим рішенням стануть розвиваючі іграшки, яких зараз безліч. Поговоримо про те, як розібратися в цьому розмаїтті, з якого віку пропонувати малюкові такі забавки, і на що слід звертати особливу увагу під час вибору.




Трохи наукового підходу


Так чому ж важливо займатися розвитком малечі з пелюшок? Вчені довели: у дітей нейронів у мозку набагато більше, ніж у дорослої людини. Це пов’язано з тим, що в період росту клітинні зв’язки виникають у міру надходження досвіду, і що його більше, то міцнішими та різноманітнішими вони будуть. А решта незадіяних нейронів просто відмирає через непотрібність.


Іграшки за віком


Для найменших рекомендовані ті ігри, які розвивають органи сприйняття: зір, моторику, слух, тактильні відчуття. Саме тому потрібно оточити малюка різними кольорами і текстурами.


Діткам від 2 до 4 років будуть цікаві більш складні завдання: збирати картинки з великих частин, перебирати фігурки за кольорами і геометричними формами.


Дошкільнятам підійдуть конструктори з інструкцією, пазли з дрібними деталями, книжки з невеличкими текстами і віршиками.


З чого вибирати?




  • Брязкальце — найперша розвиваюча іграшка вашого карапуза. Вона яскрава, тріщить або дзвенить, текстурована на дотик, що дозволяє задіяти багато органів відчуттів. І, звичайно ж, її можна спробувати на зубок.

  • Килимок — ідеальне рішення для активних ігор. Строкаті тканини, елементи, що шарудять, підвіски зі смішними тваринками обов’язково заволодіють увагою дитини і дозволять їй пограти без участі дорослих.

  • Сортер задіює дрібну моторику та підключає логіку. Успішно розподіляючи кубики, шарики і трикутники в потрібні отвори, малюк отримує позитивне підкріплення. І надалі буде охоче виконувати завдання, що потребують інтелектуальних зусиль.

  • Пазли бувають для маляток від року і далі без обмежень. Все залежить від складності малюнка та кількості частин. Тут на допомогу батькам прийде маркування від виробників із зазначенням віку.

  • Конструктор може бути з дерева, пластику або металу. Ну а різноманітність і складність виконання здається взагалі не має меж. Проте давайте тільки ті конструкції, які дитя може зібрати самостійно або з невеликою вашою допомогою, щоб не відбити бажання починати і доводити справу до кінця.


Вимоги до якості


Найважливіший пункт у виборі є безпека. Тобто, не повинно бути дрібних відокремлювальних деталей, якщо іграшка призначається дитині до 3 років. Звертайте увагу на якість матеріалів, всі вони повинні мати відповідну сертифікацію. Розуміємо, що перевіряти щоразу досить клопітно, тому просто визначтеся з декількома брендами, в продукції яких не сумніваєтеся. А щоб випадково не придбати підробку, йдіть за покупками у перевірений дитячий магазин з хорошою репутацією.


Не забувайте про своєчасну заміну. Це особливо важливо для брязкалець і прорізувачів, адже малюк контактує з ними щодня. Слідкуйте, щоб вони не тріснули, не подряпали дитину та не зіпсувалися від слиновиділення.


Також іграшки длядітей потребують регулярного очищення, тому вибирайте такі матеріали, які легко випрати або промити водою.


Ну і, звичайно, нічого не замінить дитині взаємодії з батьками. Як відомо, мова сприймається та переймається тільки з живого спілкування. Що більше і охочіше ви будете розмовляти зі своїм чадом, то швидше він почне радувати вас першими словами. Коли малюк стає старшим, йому потрібно все більше уваги від тата й мами. Тому психологи рекомендують приділяти спільним іграм і розмовам мінімум годину часу. А ось зустріч із ґаджетами варто відкласти хоча б до 6 років і обмежувати екранний час до 2 годин на день.


Завдяки таким простим порадам ваш малюк виросте справжньою розвиненою особистістю. Адже граючись, дитина швидше пізнає світ, легше сприймає інформацію про складні речі та гармонійно розвивається з перших років життя. 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі