«Я бачив розпач»: лікар з Норвегії розповів, як допомагає людям, що ховаються в метро Харкова (фото)

Деякі з харків’ян, яких зустрічав медик, казали, що хочуть померти в рідному місті

Фото: Об'єднання "Лікарі без кордонів"

Лікар невідкладної допомоги Мортен Роструп з Норвегії працює з «Лікарями без кордонів» у Харкові та разом із командою надає медичні консультації на станціях метро, ​​де люди ховаються від війни.

Він розповів про те, що бачив, і про історії людей, яких він зустрів.

Про це йдеться у повідомленні об’єднання  «Лікарі без кордонів».

Роструп розповів, що на кожній станції діють невеликі громади. Люди, які там перебувають, добре знайомі один з одним. Групи волонтерів працюють, щоб забезпечити всіх їжею та водою. Один студент-медик на одній зі станцій метро навіть керує невеликою амбулаторією та аптекою. 

«Я бачив розпач, відсутність надії, розгубленість, нездатність усвідомити, як вони опинилися в цій ситуації. Втрата членів сім’ї та друзів, втрата житла, втрата майбутнього, яке вони собі уявляли. Я бачив постійний страх, який відчувають багато людей, і як деякі люди падають від жаху, коли повітря наповнюють звуки авіаударів», — розповів норвезький лікар.

Він констатував, що становище в Харкові дуже складне. Місто — під постійними авіаударами. Деякі райони зрівняли з землею. 

«Деякі з людей, яких ми зустріли, сказали нам, що хотіли б померти у своєму місті. За останні кілька тижнів у мене було багато зворушливих зустрічей з різними людьми. Семирічна дівчинка, яка постійно бачила жахи і боялася заснути. Люди, які відчувають фізичний біль, який не могли пояснити. Люди, які відчували, що не можуть дихати. Жінка з високим кров’яним тиском, яка ризикувала отримати інсульт», — поділився досвідом член команди «Лікарів без кордонів».

Роструп зізнався, що частіше ретельно оглядав людей, щоб заспокоїти їх.

«Я не знаю, скільки я прослухав легень, скільки оглянув горл і животів. Частіше я ретельно оглядав людей не тому, що мав підозру на якусь хворобу. А тому, що я знав: ретельний огляд і бесіда заспокоюють пацієнтів», — розповів медик.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також