Як харчуватися школярам, щоб не мати проблем зі зайвою вагою

Пояснення від дієтолога

Здебільшого, українські проводять понад шість годин на день у стінах школи і, таким чином, споживають більше половини добової калорійності раціону під час навчального процесу. Про це повідомляє «ТСН».

Велика кількість дітей та підлітків з надмірною вагою та ожирінням є загальнонаціональною проблемою, одна дитина з трьох на момент закінчення початкової школи має проблеми із вагою.

«Це, насамперед,  викликано споживанням великої кількості простих вуглеводів, а саме: цукру та виробів з білого борошна. Тому зменшення кількості цукру і хліба можна розглядати як крок, націлений на вирішення  або профілактику ожиріння», — розповідає лікарка Олена Плахотнюк.

У дітей спостерігається ранній початок захворювань, які дотепер вважалися дорослими, включаючи гіпертонію та високий рівень холестерину.

Збільшення кількості фруктів та загалом продуктів рослинного походження, які багаті нутрієнтами, дозволить розширити харчовий раціон школярів.

Перш за все дитина має харчуватися низькокалорійними продуктами з достатньою кількістю клітковини, які допомагають зберігати здорову вагу та зменшувати ризик розвитку хронічних захворювань.

Клітковина активно стимулює роботу кишечника і очищує організм. Багато її в цитрусових, овочах (броколі, гарбуз), ягодах та бобових.

Важлива також нерозчинна клітковина. При попаданні в організм вона набухає як губка і вбирає в себе всі шкідливі речовини. Вона допомагає знизити рівень цукру і холестерину в крові. Регулярне вживання в їжу нерозчинної клітковини є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань. Міститься вона в овочах, шкірці фруктів, сухофруктах і ягодах.

«Стосовно молока і молочної продукції  джерел кальцію, калію, фосфору, білку, вітамінів А і Д, шкільне харчування здатне допомогти дітям заповнити ці нутрітивні ніші. Але тут постає інша проблема: якій саме молочной продукції варто віддати перевагу? На мою думку, це має бути кисло-молочна продукція середньої жирності. Цільне молоко, на жаль, не рекомендується багатьом учням з огляду на проблеми непереносимості, слабкого імунітету та алергічних реакцій», — розповідає лікарка.

Лікарка радить школярам збільшити споживання саме м’яса птиці, тому що його пов’язують зі зниженням розвитку зайвої ваги, ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також