Як можна інфікуватися мавпячою віспою: у МОЗ застерегли від нової хвороби

Захворювання, яким доволі важко інфікуватися

Фото ілюстративне

Щоб заразитися новою небезпечною хворобою, через яку б’є на сполох ВООЗ, треба мати тривалий і близький контакт із іншою людиною, зокрема із її виділеннями, кров’ю чи якимось іншим біологічним матеріалом. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі національного телемарафону.

Так, у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, як можна інфікуватися мавпячою віспою.

За словами Ігора Кузіна, це захворювання передається від тварин до людей, однак останнім часом почастішали випадки передачі від людини до людини.

«Це не зовсім звично для цієї хвороби. Це захворювання, яким доволі важко інфікуватися. Для цього недостатньо буде поспілкуватися з людиною поруч чи потиснути їй руку, треба мати доволі тривалий контакт, тривалий і близький контакт як і з виділеннями цієї людини, з кров’ю чи якимось біологічним матеріалом», — розповів Кузін.

Лікар додав, що такий тип контакту зазвичай відбувається у побуті, а швидкість передачі цієї інфекції не є такою високою, як швидкість передачі, наприклад, COVID-19.

Головний санітарний лікар України також додав, що мавпяча віспа рідко протікає у важкій формі.

«Ризики її епідемічного поширення для світу є мінімальними», — вважає він.

Нагадаємо, останні спалахи мавп’ячої віспи стали неочікуваними, оскільки вони відбулися у країнах, де хвороба не є ендемічною.

Як розпізнати симптоми віспи мавп можна прочитати тут.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також