Як отримати електронний рецепт на «Доступні ліки» та інсулін пацієнту без декларації

Актуальні номери телефонів Контакт-центрів

Фото: інформативне

Від тепер, лікар первинки зможе виписати електронний рецепт на «Доступні ліки» та інсулін пацієнту без декларації.

Про це повідомляє МОЗ у «Telegram».

«Це означає, що українці, які переїхали в безпечніше місце і які не мають зв’язку зі своїм лікарем, з яким укладена декларація, можуть продовжити отримувати необхідні ліки безоплатно або з доплатою. Для цього необхідно звернутися до будь-якого сімейного лікаря, терапевта або педіатра у найближчий центр надання первинної медичної допомоги. Укладати заново декларацію не потрібно. Такі зміни діятимуть під час воєнного стану», — повідомили у відомстві.

Тобто лікар первинки відтепер без декларації може виписати електронний рецепт на ліки проти бронхіальної астми, діабету ІІ типу, серцево-судинних захворювань.

Також лікар випише рецепт на ліки при цукровому діабеті та інсулін, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога.

Нагадаємо, що з початку війни, лікарі первинки, до яких зверталися пацієнти без декларації, могли виписати лише паперовий рецепт навіть за можливості створити е-рецепт.

Тепер, якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я — він створить електронний рецепт, і його номер та код підтвердження надійде на телефон пацієнту. Якщо доступу до електронної системи охорони здоров’я немає — лікар випише паперовий рецепт, на якому поставить свій підпис та печатку.

Також нагадуємо, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепту та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон.

Щоб отримати “Доступні ліки” зверніться в найближчу аптеку, яка має договір з НСЗУ.

Знайти аптеку можна за допомогою “Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів”.

Або зверніться до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Перед тим як йти в аптеку радимо зателефонувати і уточнити, чи є у наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас.

Телефони аптек також є на дашборді у таблиці.

Контакт-центр НСЗУ продовжує працювати.

За номером 16-77 можна отримати інформацію щодо надання медичної допомоги та роботи медичної системи під час воєнного стану.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також