Як війна вплине на здоров’я українців: пояснення від МОЗ

Українці через війну, яку розпочала росія, постаріють приблизно на 10–15 років

ФОТО: ілюстративне

Українці через війну, яку розпочала росія на чолі з диктатором путіним, постаріють приблизно на 10–15 років.

Війна в Україні негативно вплине на стан психічного здоров’я громадян, а також призведе до загострення хвороб. Зокрема, посиляться онкологічні та серцево-судинні захворювання.

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю «РБК-Україна».

За його словами, після війни можна очікувати на потенційне збільшення росту хвороб із запущеними стадіями розвитку — онкологічних третьої та четвертої стадії, що стосується і гіпертонічних хвороб — будуть зростати інфаркти, інсульти в молодшому віці.

«Хотілося, щоби (війна — ред.) не вплинула і щоб перемога якомога скоріше настала. Але ми вже зараз розуміємо, що матимемо негативні наслідки, оскільки питання скринінгу, профілактичних оглядів сьогодні точно не в пріоритеті українців. А з огляду на те, що ми зараз маємо війну, а до цього два роки коронавірусної хвороби, яка теж обмежувала доступ до медичної допомоги, ми готуємось до декількох проблемних моментів», — пояснив Ляшко.

За попередніми аналізами, психологічної підтримки потребуватиме 15 мільйонів людей. З них, якщо не буде надана психологічна підтримка, приблизно 3 мільйони далі потребуватимуть ще допомоги психіатра чи психотерапевта.

«Потім, якщо знову не буде допомоги фахівця, то багато людей потребуватимуть медикаментозного лікування», — додав Ляшко.

У зв’язку з цим Ляшко закликав позбутися стигми щодо слова «психолог» чи консультацій у психолога через гарячу лінію.

«Коли ми кажемо про психолога, то чомусь у багатьох йдуть асоціації, певно, ще з радянських фільмів про психіатричну лікарню з білими халатами та зав’язаними руками, колючим дротом. Якщо звернути увагу на американські фільми, то там консультації у психолога — це нормально. І нам також треба це зробити, бо люди, які переживають стрес і думають, що це їх не стосується, що вони стійкі, все одно потребуватимуть консультації психолога», — наголосив Ляшко.

Крім того, очільник МОЗ зауважив, що війна призводить до того, що українці постарішають на 10–15 років. Але йдеться не про зовнішній вигляд, а про хвороби, які мали якусь вікову структуру.

Нагадаємо, у МОЗ відповіли, чи посилять в Україні карантинні обмеження.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також