Як власноруч прибрати подряпини з кузова автомобіля

Вирішення проблеми своїми руками залежно від ступеня пошкодження

ФОТО: ілюстративне

Яким би ви не були акуратним та уважним водієм, рано чи пізно на кузові автомобіля з’являються подряпини під час експлуатації. Ну що ж, ніхто від такого не застрахований.  Нерідко доводиться ставити собі питання на кшталт «як позбутися дрібних подряпин» чи «як прибрати механічні ушкодження сторонніми предметами». 

Адже ці дефекти псують не тільки зовнішній вигляд авто – в запущених випадках це може привести до корозії кузова. Однак перед тим, як перейти до усунення подряпин на автомобільному кузові, потрібно розібратися з основними різновидами і причинами появи – читайте про це в матеріалі «Варти-1».

Види подряпин:

  • Поверхневі подряпини виникають від каменів, гілок; чіпляють лише верхній шар фарби;
  • Подряпини з пошкодженням ґрунтовки. Це вже більш глибокі ушкодження, які дістають ґрунтувального шару, який покриває сам метал;
  • Подряпини до металу. Найбільш серйозні, адже при відсутності покриття під дією вологи розвивається корозія металу;
  • Подряпина зі слідами іржі. Критичне ушкодження, у якому порушується цілісність металу. Без належного ремонту на СТО та обслуговування дефектної ділянки корозійні процеси лише посилюватимуться.

Як усунути дрібні подряпини

Видалення дрібненьких подряпин, через які автомобіль втатив свій блиск — це найпростіше. Якщо робити вручну, то це займає багато часу, але на його виконання необхідно мінімум засобів (варіант для тих, хто не має машинки для полірування). В основному для їх усунення необхідно використовувати воскові поліролі, які не містять абразивних речовин. Отже, візьміть м’яку тканину і покрийте поліролем пошкоджену поверхню. Як слід натріть цю ділянку тканиною. Якщо необхідно, повторіть дії кілька разів. Проте пам’ятайте, що цей спосіб не довговічний і його періодично потрібно повторювати.

Як усунути подряпини на фарбі

Коли лакофарбоване покриття сильніше пошкоджено і зачіплений шар фарби, то таке видалення подряпин на автомобілі вимагає серйознішого втручання. Але і з такими вадами ви також можете впоратися самостійно (якщо область ушкодження невелика).

Придбайте реставраційний олівець.

Він нагадує коректор чи гелеву ручку. Вони працюють за принципом корекції і нарощування акрилових та гелевих нігтів та і речовини, які використовуються для закладення подряпин, дуже схожі по своїй дії і складом. Вам варто всього лише заповнити подряпину гелем з олівця і почекати поки висохне. Головне – підібрати засіб за кольором близький до відтінку кузова, щоб місце реставрації не було помітно.

Якщо хочете надати місцю обробки акуратний вид, то дайте засобу висохнути упродовж доби після реставрації та відполіруйте за допомогою пасти та м’якої тканини, як вказували раніше.

Якщо після зачищення та полірування видно різницю по глибині покриття або трохи зійшов колір, повторіть процедуру до повного заповнення подряпини фарбою.

Як прибрати серйозніші подряпини з пошкодженням ґрунтовки 

У такому випадку краще звернутися до майстрів, які бездоганно усунуть дефекти. Проте, якщо ви вправні чи вистачає досвіду або ж з інших причин можете самі впоратися, то вам знадобляться такі матеріали:

  • Знежирювач;
  • Антикорозійна ґрунтовка;
  • Звичайний ґрунт;
  • Спеціальна фарба в тон кузова;
  • Безбарвний лак.

Перед реставрацію помийте авто та дайте висохнути кузову. Далі заклейте малярською стрічкою неушкоджені ділянки навколо області реставрації. Зачистіть добре місця іржі (якщо такі є). Покрийте подряпини знежирювачем. Нанесіть антикорозійну ґрунтовку і дайте повністю висохнути. Потім покрийте її звичайним ґрунтом. При необхідності відшліфуйте оброблену ділянку. Тепер нанесіть перший шар фарби і після того, як він висохне, нанесіть другий шар. Зверху потрібно нанести шар безбарвного лаку. В кінці завершіть реставрацію поліруванням.

Важливо, щоб ви ретельно виконували всі етапи, не поспішаючи. Пам’ятайте, що кожен шар повинен повністю висохнути перед нанесенням наступного. 

Якщо дефекти на автомобілі доволі великі і складні, то краще довіртеся досвідченим майстрам.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також