Як завезти в Україну авто без розмитнення

Перші «нульові» авто вже Україні

В Україну ввезли перше авто, яке оформили без сплати митних платежів. Така можливість передбачена Законом 2142-ІХ на період воєнного стану. Про це йдеться у дослідженні Інституту досліджень авторинку.

Закон був оприлюднений та почав діяти ще 5 квітня, проте перший автомобіль перетнув кордон 9 квітня через пункт пропуску «Ягодин» у Волинській області.

Першим «нульовим» авто став дизельний «Mercedes-Benz» C180 CDI 2012 року випуску.

Отже:

  • Митні платежі сплачувати не потрібно. Ні зараз, ні потім — це правда. В графах «акциз», «мито» і «ПДВ» зазначені нулі. 
  • Повне звільнення платежів лише для лише фізичних осіб. Обмежень кількості ввезених авто на одну особу немає. Обмеження продажу також відсутні.

Пакет документів:

  • У більшості випадків це договір купівлі-продажу, реєстраційні документи на автомобіль, підтвердження зняття автомобіля з обліку, експортна декларація та попередня митна декларація.
  • Знімати автомобіль з обліку за кордоном обов’язково. Без нього митне оформлення не проводять.
  • Експортну декларацію за кордоном допоможе підготувати будь-який брокер на території Євросоюзу. Таких пунктів багато по дорозі до українського кордону.

Анонсована процедура спрощеного митного оформлення прямо на КПП поки ще не працює. Тому наразі потрібно йти «класичним» способом — спочатку підготовка попередньої митної декларації, в’їзд в Україну та прибуття на митний термінал на внутрішній митниці, для остаточного митного оформлення. Єдина відмінність — вносити заставу у розмірі розмитнення не потрібно.

Необхідно дотримуватися усіх митних формальностей, попри те, що митні платежі рівні нулю. Можливість подати декларацію самостійно є, проте подання електронної декларації громадянами через «Єдине вікно» онлайн ще технічно не реалізовано митницею. 

Автомобіль повинен відповідати екологічному стандарту не нижче «Євро-2», якщо це легковик. Для розмитнення потрібна довідка сертифікаційної лабораторії, якщо стандарт не вказаний в реєстраційних документах на авто.

Для постановки на облік отримання сертифікату відповідності є обов’язковим.

При постановці на облік в сервісному центрі МВС потрібно сплатити збір до пенсійного фонду — 3–5 % від митної вартості автомобіля. А також вартість свідоцтва про реєстрацію та номерних знаків.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також