Яким буде курс валют наступного тижня: новий прогноз

На ринок впливатиме низка факторів

ФОТО: ілюстративне

Упродовж наступного тижня (3-9 липня) ситуація на готівковому валютному ринку докорінно не зміниться. Так, курсові рамки чітко окреслені – 37-38 грн/дол.

Водночас вартість валюти буде на межі 37 грн з періодичним зниженням курсу в бік офіційного (ситуативна різниця між курсами може скоротитися до 1-1,5%).

Про це  розповів Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус банку, пише OBOZREVATEL.

Також характерними особливостями ринку наступного тижня можна вважати збереження різниці між покупкою і продажем готівки на рівні до 0,3 грн та стабільну амплітуду поточних коливань у 0,3-0,5 грн.

Так, на ринок, як і тижнем раніше, впливатиме низка факторів, серед яких найголовнішими стануть:

  • ефективні дії Нацбанку з популяризації гривні, втримання балансу між попитом і пропозицією;
  • похідний фактор політики НБУ з популяризації гривні: зростання привабливості гривневих депозитів терміном від 9 міс. до 1 року (за останні 1,5 місяці понад 75% всіх нових вкладів складають саме гривневі вклади з розміщенням від 3 міс. до 1 року. Наразі максимальні відсотки тримаються на рівні 20-21% річних, що дає змогу громадянам отримати «чистий» прибуток до 6% (з урахуванням інфляційного прогнозу);
  • системна макрофінансова допомога від США, ЄС, міжнародних фінінституцій;
  • розвиток економіки України (можна виокремити вдале завершення посівної кампанії (засіяна площа на 3% більша, ніж прогнозувалося навесні), поступовий розвиток малого та середнього бізнесу зокрема через участь підприємців у державній програмі пільгового кредитування «5-7-9» тощо);
  • експортний потенціал: за перші 4 місяці 2023 року виручка за експортовані товари та сировину склала понад $13,3 млрд, що є вагомим джерелом поповнення валютного запасу країни.

Лєсовий підсумував: «Таким чином, наступного тижня на готівковому валютному ринку збережеться цілком стабільна і прогнозована ситуація, що відповідатиме загальним трендам останніх 2 місяців».

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк