Якщо зникне мобільний зв’язок: декілька порад, як тримати контакт з рідними

Найпростіше тим, у кого ще залишився стаціонарний зв’язок

Фото ілюстративне

Оператори мобільного зв’язку в Україні наголошують, що готові до будь-яких сценаріїв. Однак вже сьогодні потрібно підготуватися до того що робити в екстреній ситуації, якщо зникне мобільний зв’язок. Про альтернативні способи розповідається в матеріалі «ТСН».

  1. Визначте список контактів, із якими ви повинні залишатися на зв’язку на випадок надзвичайної ситуації. Попробуйте дізнатися розклад своїх близьких, щоб знати де і коли вони перебувають. Також варто заздалегідь подумати про альтернативні способи зв’язку.
  2. У кого вдома все ще залишився стаціонарний телефон, обов’язково обміняйтеся номерами стаціонарних телефонів ваших родичів та місць їхньої роботи (якщо така можливість існує). В екстрених ситуаціях найнадійнішим все ще залишається саме фіксований телефонний зв’язок. Це ж саме стосується і дротового інтернету.

Речник «Укртелекому» Михайло Шуранов пояснює, щоб перервати дротовий інтернет та фіксований телефонний зв’язок, потрібно фізично пошкодити кабель. А він може ховатися глибоко під землею. Тому це зробити досить складно. Крім того, стаціонарний телефон також може працювати без електромережі.

Альтернативою стаціонарного телефону є супутниковий зв’язок. Хоча таке рішення і є досить дорогим. Тому такі телефони використовують лише в найбільш екстремальних ситуаціях. А ще супутниковий зв’язок має певну специфіку. Голос передається з певним запізненням. Також потрібно зарання домовлятися зі своїм співрозмовником, в яку годину ви збираєтесь з ним зв’язатися.

Варто зазначити, що лікарні, державні установи, заклади освіти все ще обов’язково користуються фіксованим телефонним зв’язком.

Бюджетним і ефективним рішенням стане використання ультракороткохвильових рацій. Вони не використовують частоти, які зайняті державними службами. Але за словами Антона Фарба потрібно розуміти, що це не мобільний телефон. А тому краще зарання домовитися з родичами, в якій годині ви будете виходити на зв’язок і на якій частоті.

Головним мінусом ультракороткохвильових рацій можна назвати невеликий радіус дії: 1-15 км (в залежності від моделі). 

Додаємо також поради експерта та екстрені служби України у випадку повної відсутності зв’язку:  

  • Придбати невеликий радіоприймач для FM-хвиль та ультракоротких хвиль і не забути про елементи живлення до нього (на цей гаджет ви зможете отримувати повідомлення від місцевої влади чи уряду, якщо вам доведеться залишити домівку).
  • Почули сирену, але мобільний зв’язок не працює? Одразу вмикайте телебачення місцевого рівня або радіо. Там обов’язково будуть транслювати важливі повідомлення.
  • Якщо у вас та ваших близьких немає можливості зв’язатися, вже зараз домовтеся, де і коли ви зустрінетесь у разі непередбачуваної ситуації.
  • Обов’язково вшийте в одяг або покладіть до кишені маленьким дітям записку, в якій зазначте повне ім’я, імена батьків, адресу, телефони для контакту.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена