Якщо застала гроза, що робити: поради рятувальників

image
image

Щоб не стати жертвою негоди, зберегти життя собі та близьким, не потрапити до сумної статистики  у сезон дощів та гроз, варто дотримуватись кількох порад, які можуть врятувати:


1. Якщо негода застала вас на вулиці у місті, намагайтесь не ходити поміж карнизами будинків, а також тримайтеся подалі від дерев, рекламних щитів та ліній електропередач. Старайтеся не ходити поміж металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева, вуличних ліхтарів, металевих веж, опор електропередач.


2. Уникайте води. Вода — відмінний провідник струму, тому старайтеся оминати водойми, якщо знаходитеся біля них. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б’є в береги. Під час грози не можна купатися, ловити рибу. Необхідно подалі відійти від берега. Намагайтеся сховатися.


3. У лісі необхідно старатися сховатися на ділянці з низькорослими деревами. Не можна ховатися під високими, старими, деревами. Бажано знаходитися на відстані 30 м від окремого високого дерева. Зверніть увагу — чи немає поряд дерев, раніше уражених грозою, розщеплених. У такому разі краще триматися подалі від цього місця;


4. Уникайте відкритої місцевості. Зазвичай блискавка б’є в найвищу перешкоду на своєму шляху. Самотня людина у полі — це і є та сама перешкода. Ще страшніше опинитися під час грози на підвищеній місцині! Якщо Ви залишилися у полі віч-на-віч з грозою, постарайтесь сховатись у будь-якому заглибленні: канаві, яру або самому низькому місці поля, сядьте на присядки і пригніть голову.


5. Якщо вас застала гроза на велосипеді або мотоциклі, припиніть рух і перечекайте грозу на відстані приблизно 30 м від них;



6. Остерігайтеся небезпечних предметів. Потрібно пам’ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б’є безпосередньо в людину, але й у предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного та електроприладів, тому що у такі речі блискавка б’є найчастіше.

Що робити не можна під час грози:



 — Не можна ховатися від зливи під деревом: воно притягує блискавки. Крім того, є небезпека падіння важких гілок, які можуть зламатись від поривів вітру. Вірогідність попадання блискавки в конкретне дерево прямо пропорційна його висоті;

 — Не можна купатися у водоймах під час грози. Якщо ви на човні і бачите, що наближається негода, намагайтеся якнайшвидше дістатись до берега.

 — Якщо гроза застала вас в автомобілі, не потрібно його покидати, необхідно закрити вікна і опустити автомобільну антену, рухатися під час грози на автомобілі не рекомендується. Автомобіль ні в якому разі не можна паркувати під деревами або високими конструкціями.


Якщо біля вас виникне кулеподібна блискавка, по можливості зберігайте спокій і не рухайтеся, не потрібно наближатися до неї, торкатися її чим-небудь, оскільки може відбутися вибух, не слід тікати від неї.



varta1.com.ua: Новини