Яку безоплатну медичну допомогу можна отримати в приватних лікарнях

Роз'яснення від Національної служби здоров'я

У Національній службі здоров’я розповіли, яку безоплатну медичну допомогу можна отримати у приватних лікарнях та лікарів-ФОП. Про це повідомила представниця прес-служби НСЗУ Христина Петрик.

Українці можуть укладати декларацію з сімейним лікарем, консультуватись у вузьких спеціалістів, проходити обстеження на раннє виявлення новоутворень та отримувати інші медичні послуги у приватних лікарнях.

Безоплатна допомога надається тільки тими приватними центрами та лікарями-ФОП, які уклали договори з НСЗУ. А обсяг допомоги, яку можна отримати безоплатно, залежить від пакету, за яким заклад підписав контракт із Національною службою здоров’я.

Якщо пацієнти укладають декларацію із сімейним лікарем, педіатром або терапевтом, які працюють у приватній лікарні або є фізичною особою-підприємцем, то й обслуговуються у них безоплатно. Тобто отримують консультації, базові аналізи та обстеження, призначення, електронні рецепти на “Доступні ліки” та на інсулін — безоплатно.

Консультації вузьких спеціалістів доступні у приватних закладах, які уклали договір з НСЗУ за амбулаторним пакетом. Повна його назва — “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах”.  Отримати консультації безоплатно можливо за наявності е-направлення.  Без направлення можна звернутись до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра та лікаря, у якого пацієнт із хронічними захворюваннями перебуває під наглядом.

У приватних центрах також можна безоплатно спостерігати за перебігом вагітності та зробити всі необхідні обстеження, готуючись до пологів. Для цього потрібно обрати заклад, який має договір з НСЗУ за пакетом “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. Направлення до гінеколога для спостереження вагітності — не обов’язкове.

Пріоритетні амбулаторні послуги з раннього виявлення новоутворень також можна проходити у лікарів-ФОП та у приватних центрах. У тих, які уклали договір з НСЗУ за пакетами “Мамографія”, “Бронхоскопія”, “Колоноскопія”, “Гістероскопія”, “Цистоскопія” та “Гастроскопія”. Для обстеження пацієнт або пацієнтка повинні мати електронне направлення,

Також приватні заклади за договором з НСЗУ у 2022 році надають мобільну паліативну допомогу, послуги гемодіалізу, послуги з реабілітації та інші. Щоб отримати ці послуги, у пацієнтів має бути електронне направлення.

Наразі, понад 1000 приватних закладів по всій країні надають медичні послуги пацієнтам безоплатно за Програмою медичних гарантій. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також