Європейський суд покарав українську юристку, яка постійно скаржилася на бойові дії на Донбасі

925907
925907

Європейський суд з прав людини ухвалив безпрецедентне рішення не брати до розгляду жодну скаргу, до підготовки якої причетна адвокат з України Наталія Целовальніченко.


Про це йдеться в офіційному повідомленні Суду, копія якого є в розпорядженні "Європейської правди".


Судді ЄСПЛ вирішили, що «практикуючий адвокат з Києва Наталія Євгенівна Целовальніченко отримує заборону представляти або будь-яким іншим чином допомагати заявникам до ЄСПЛ як у поданих до Суду, так і у майбутніх скаргах».


Це рішення — безпрецедентне, адже така можливість не передбачена напряму правилами Суду. Однак, ЄСПЛ ухвалив його через системну деструктивну діяльність українського адвоката.


«Суд відсторонив Целовальніченко з огляду на її шахрайську та образливу діяльність, зокрема через те, що у низці документів, які вона подала до Суду, є очевидні ознаки підробки, а частина скарг подана від вже загиблих людей без повідомлення суду про їхню смерть», — йдеться у повідомленні.


ЄСПЛ вже звернувся до уряду України з проханням проінформувати про причини цього рішення органи адвокатського самоврядування.


Наталія Целовальніченко — юристка з Луганська, яка зараз веде адвокатську практику в Києві.


Фахівцям з тематики ЄСПЛ вона відома через те, що спробувала «завалити» ЄСПЛ скаргами на Україну через військові дії на Донбасі. Переважна більшість скарг, підготовлених з її участю, вже відхилені як неприйнятні.


«До нас звернулися більше ста осіб, які стверджували, що їхні будівлі зруйновані через обстріли... Людина подає копію свого паспорта, де є реєстрація, приміром, у Донецькій області, і фотографію якогось зруйнованого будинку. Який між ними зв’язок? Абсолютно невідомо», — пояснювала тоді суддя від ЄСПЛ Ганна Юдківська.


Як повідомлялося раніше, ЄСПЛ може офіційно визнати, що Росія контролює ОРДЛО і несе відповідальність за порушення прав людини на цій території.

varta1.com.ua: Новини