Юридичні аспекти в питаннях оренди нерухомості у Львові в умовах воєнного стану

Україна вже більше ніж півроку живе в умовах воєнного стану. Не дивлячись на бойові дії — життя в країні продовжується, а з огляду на велику кількість вимушено переселених осіб на захід України все більш актуальною стає оренда житла та іншої нерухомості. Саме тут часто потрібен кваліфікований юрист Львів, адже з початком активних воєнних дій з’явилося чимало нюансів та питань, які стосуються довгострокової оренди.

Оренда житла

Згідно з законодавством, під час воєнного стану в Україні, на тих територіях де не відбуваються бойові дії, а майно, що орендується залишається неушкодженим (при цьому справно надаються всі комунальні послуги) орендар мусить продовжувати здійснювати оплату за оренду житла так само як і у мирний час. Відсутність грошей у орендаря — не є причиною для відстрочки чи скасування орендної плати, навіть якщо настання воєнного стану стало прямою причиною втрати фінансів, а отже власник квартири має повне право вимагати вчасно сплачувати орендну плату.

Якщо ж оренда житла відбувається в тих областях чи районах де йдуть бойові дії, через які орендар був змушений покинути таке житло, то він має повне право просити про зменшення орендної плати чи зовсім не платити за той час, впродовж якого він не міг користуватися цим житловим приміщенням.

Також, з початком активних воєнних дій, у Львові все частіше почали ставатися випадки штучного завищення цін на оренду квартир. З огляду на економічну ситуацію в державі та підвищений попит на оренду житла, деякі орендодавці, не дивлячись на укладений договір, почали вимагати від своїх орендарів більшу суму до сплати. Такі дії також є абсолютно незаконними, якщо така ситуація не була описана в договорі про оренду житла перед його підписанням.

Оренда нерухомості

Що стосується оренди іншої нерухомості, у Львові зокрема, то тут ситуація є досить схожою на ту що описана вище, однак є декілька нюансів. 

З початком повномасштабної війни та введення воєнного стану змінилися деякі правила оренди нежитлових приміщень державної та комунальної власності. Серед них були внесені такі зміни:

  • на всій контрольованій Україною території орендарі отримують знижку у 50 відсотків;
  • плата за оренду для осіб, що були призвані на військову службу — скасована;
  • усі договори про оренду продовжуються автоматично, якщо орендар сам не бажає його припинити;
  • у тих регіонах, де у громадян немає доступу до реєстрів Міністерства юстиції, орендарі звільнені від сплати оренди.

З початком повномасштабної війни та введенням військового стану на території України буває дуже непросто розібратися в усіх аспектах оренди нерухомості. Юристи львівської компанії “Бачинський Та Партнери” готові допомогти в вирішенні таких питань. Дізнайтеся більше на сайті legalaid.ua.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт