З 1 червня військовозобов'язані зі статусом "обмежено придатний" повинні будуть пройти перекомісію

На переогляд їм дається час до 4 лютого 2025 року

ілюстрація з відкритих джерел

В Україні скасовано статус «обмежено придатний до військової служби». Згідно із Законом про забезпечення прав військових на соціальний захист призовники з таким статусом повинні будуть пройти перекомісію, де їх визнають придатними або ж непридатними до служби.

УНІАН повідомляє, що зміниться для таких громадян і чи буде мобілізація обмежено придатних.

Призовники зі статусом «обмежено придатний до військової служби» мають пройти повторний медичний огляд, де отримають нову категорію. Таких громадян почали викликати на ВЛК з 18 травня, коли вступив в силу новий закон про мобілізацію. На переогляд їм дається час до 4 лютого 2025 року.

Також обмежено придатних стосується оновлення даних у ТЦК.

Згідно із Законом про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, колишні обмежено придатні після ВЛК відповідно до встановленого діагнозу отримають один із таких статусів:

непридатні до військової служби - у такому разі їх виключать із військового обліку;

непридатні до військової служби з повторною перекомісією через 6 або 12 місяців;

тимчасово непридатні - таких призовників направлять на лікування, нададуть відпустку або на певний час звільнять від службових обов'язків;

придатні до служби лише за деякими напрямками: у ТЦК, частинах забезпечення військ, підрозділах зв'язку, логістики чи медицини, навчальних центрах та вищих військових навчальних закладах;

придатні до служби - таким громадянам можуть видати бойову повістку.

Міністерство оборони також визначає, з якими хворобами не беруть в армію. Якщо обмежено придатний до служби призовник мав такий діагноз, то після перекомісії його можуть визнати непридатним до служби.

Читайте також: у ВРУ реєструють законопроєкт про продовження терміну оновлення даних для військовозобовʼязаних до 150 днів.

До хвороб, з якими виключають із військового обліку, належать злоякісні пухлини, сліпота і глухота, відсутність кінцівки, тяжкі захворювання печінки, нирок, шлунка і дихальної системи з порушенням життєво важливих функцій, шизофренія, епілепсія, серцева недостатність, короткозорість або далекозорість понад 12,0 дптр, цукровий діабет усіх типів, хвороби щитоподібної залози.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий