З Чорнобиля до медцентру в Гомелі десятки автобусів привозять опромінених радіацією російських військових

Опромінені окупанти «світяться від щастя»

Фото: ФБ/Ярослав Емельяненко

Російських окупантів, які за наказом свого керівництва відправились до Чорнобильської зони відчуження, тепер вивозять на лікування до Білорусі цілими автобусами. 

Про це повідомляє «Telegram»-канал “Білоруський Гаюн” та громадський діяч й співзасновник Чорнобильського університету Ярослав Ємельяненко, пише «ZMINA». 

Територію ЧАЕС російські окупанти захопили ще 24 лютого. Відтоді на станції працювала одна зміна, поки не вдалось провести часткову ротацію. Росіяни фактично тримають працівників у заручниках. 

Напередодні медіа, з посиланням на розвіддані американських військових, повідомляли, що окупанти почали відходити з зони відчуження. Однак робили вони це, так само як і потрапляли туди, через територію так званого Рудого лісу — це близько 10 км² дерев, прилеглих до Чорнобильської АЕС, які взяли на себе найбільшу частку викиду радіоактивного пилу під час трагедії в 1986 році. Територія лісу горіла у квітні 2020-го. Вона досі вважається дуже небезпечною через радіацію. 

Водночас, як розповідали працівники ЧАЕС журналістам Reuters, військове керівництво РФ вочевидь не казало окупантам, куди саме їх направляють, адже загарбники, з якими спілкувались працівники, взагалі не знали про трагедію 1986 року та не носили захисного спорядження.

Поведінку росіян на території зони відчуження співробітники ЧАЕС оцінювали як “самогубство”. 

Опромінених радіацією доправляють нині до білоруського науково-практичного центру у Гомелі. Як повідомляють білоруські медіа, у цей центр на регулярній основі привозять російських солдатів. Так, ці ЗМІ, зафіксували, 30 березня до Гомелю приїхали близько 7 військових медичних ПАЗів з людьми. 

“Накопалися окопів у Рудому лісі, с*ки? Тепер живіть із цим залишок свого короткого життя. Є правила поводження з цією територією. Вони обов’язкові для виконання, бо радіація – це фізика. Вона працює без урахування статусів чи погонів. При наявності мінімального інтелекту у командування чи солдатів можна було уникнути цих наслідків”, — прокоментував цю новину Ємельяненко. 

Нагадаємо, що за даними української розвідки, Росія планувала влаштувати на території Чорнобильської АЕС теракт. Під час повномасштабного вторгнення окупанти завдавали ударів по Запорізькій АЕС та Харківському фізико-технічному інституту, де знаходиться експериментальний ядерний реактор, в активну зону якого завантажено 37 паливних ядерних елементів.

Представники Пентагону повідомили, що російські окупанти розпочали виведення своїх військ із території Чорнобильської атомної електростанції, повідомляє AFP.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також