З моменту вторгнення росії Україну нелегально залишили щонайменше 44 тисячі українців

Це не рахуючи тих, хто перетнув кордон офіційно за документами, що звільняють їх від військової служби, виданими в обмін на хабарі

Війна, що триває, дедалі більше вимотує українців, які перебувають на фронті. При цьому деякі чоловіки намагаються втекти з країни, щоб не потрапити під призов, вдаючись навіть до смертельно небезпечних способів.

Видання The Wall Street Journal пише, що це разючий перелом порівняно з першими днями війни, коли так багато чоловіків добровільно йшли воювати, що українські військові відмовляли деяким. Багато хто навіть повернувся з безпечних країн.

Як повідомляє УНІАН, за даними прикордонних служб Молдови, Румунії та Словаччини, з моменту вторгнення Росії країну нелегально залишили щонайменше 44 тисячі українців. Це не рахуючи тих, хто перетнув кордон офіційно за документами, що звільняють їх від військової служби, виданими в обмін на хабарі. Минулого року президент Володимир Зеленський звільнив керівників регіональних ТЦК, намагаючись зупинити корупцію.

Закарпатська область була туристичним напрямком, але кордони з чотирма країнами - Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Польщею - перетворили її на центр нелегальних переходів.

Офіцери в цивільному стоять на вокзалах і стежать за готелями в пошуках втікачів. Багато українців вирушають у гори, не звертаючи уваги на попередження про диких тварин. До служб порятунку іноді надходять дзвінки від заблукалих.

Контрабандисти, які допомагають ухилянтам тікати з країни, беруть за свої послуги від 4000 до 15 000 доларів. Чоловікам, спійманим під час спроби нелегально перетнути кордон, загрожує штраф до 360 доларів і 15 днів в'язниці. Більший ризик - бути швидко відправленим на передову.

Читайте також: на кордоні затримали ухилянта, який намагався покинути країну за допомогою фіктивного шлюбу з жителькою Тернопільщини.

Варто зазначити, що найчастіше втікачі намагаються переправитися до Румунії через річку Тиса, через що більшість гине. Серед тих, хто намагається втекти з України, є й ті, хто пішов на передову з перших днів повномасштабного вторгнення Росії, але через відсутність ротації та важкі фронтові умови вони виснажилися та втомилися.

архів
архів

 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також
Мережа Фокстрот передала захисникам техніки на майже 40 мільйонів гривень

Мережа Фокстрот передала захисникам техніки на майже 40 мільйонів гривень

У пріоритеті компанії – підсилення десантно-штурмових і зенітно-ракетних підрозділів, які виконують бойові задачі на «найспекотніших» напрямках фронту, а також – колег-захисників із #ротиФокстрота.