З початку року ВВП України скоротився на 30 %

Міністерство звертає увагу на позитивні чинники зростання економіки

Фото: ілюстративне

За підсумками перших трьох кварталів нинішнього року оцінює падіння валового внутрішнього продукту України склало приблизно 30 %.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки.

Разом з тим, міністерство звертає увагу на позитивні чинники зростання економіки. Серед них — покращення динаміки транспортних перевезень, як внаслідок зростання експорту агропродукції морським транспортом, так і нарощування перевезень вантажів залізницею.

Завдяки «зерновій ініціативі» через українські порти за серпень-вересень вивезли 5,5 млн тонн агропродукції. У вересні, в порівнянні з серпнем, кількість експортованої продукції зросла у більш ніж вдвічі, а кількість суден, які вийшли з портів — майже втричі.

Також, у вересні обсяг українського експорту у грошовому еквіваленті виріс більш ніж на 23 % у порівнянні з серпнем і є рекордним значенням з початку повномасштабного вторгнення росії.

Додамо, що проектом держбюджету на 2023 рік передбачено зростання реального ВВП на 4,6 %. Крім того, макроекономічний прогноз на 2023 рік передбачає зростання валового внутрішнього продукту на 4,6 % в реальному вираженні та на 37 % — у номінальному вираженні.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів