З'явилася нова заява Польщі щодо українських чоловіків

Що це означає

Фото ілюстративне

Польща може повернути українських чоловіків призовного віку, якщо буде така ініціатива з боку влади України.  Про це сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю TVN24.

Польський міністр вважає, що у цьому питанні Україна має проявити ініціативу, бо для влади Польщі «це етично неоднозначне питання».

«Хоча, звісно, ​​ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захистити свою Батьківщину», - сказав він.

Чи буде Україна повертати своїх громадян із-за кордону і як - очільнику МЗС Польщі невідомо.

Водночас він називає ідею «цікавою» ініціативу з обмеження консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків. 

«Раніше, у грудні, коли я був у Києві одразу після призначення на посаду, українська сторона говорила трошки інше, але в тому ж напрямку. А саме, що вони будуть мати довідку для своїх громадян про те, що у нього врегульовані стосунки з військовою службою, і вони просили на рівні Євросоюзу не надавати соціальні пільги людям, у яких немає такої довідки», - поділився польський міністр. 

Що передувало

Раніше за наказом МЗС від 23 квітня українські чоловіки мобілізаційного віку не можуть більше отримати консульські послуги за кордоном.

Чоловіки віком 18-60 років можуть оформити в українських консульствах лише документи для повернення в Україну. Коли набуде чинності новий закон про мобілізацію українське МЗС обіцяє оприлюднити інструкції, які дозволять українцям знову користуватись консульськими послугами.

Після цього міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що не відкидає можливої допомоги польської влади у поверненні в Україну чоловіків призовного віку. Однак наразі йдеться лише про тих чоловіків, яким не продовжать право перебування у Польщі.

Натомість голова МВС Польщі Марчін Кєрвінський, який також відповідає в тому й числі за міграційну політику легалізацію іноземців заявив, що  Польща не передає даних про воєнних біженців, які перебувають на її території, «також і українській стороні» і його країна продовжить захист для українців, які не мають паспортів.

«Ми знайдемо спосіб, щоб розв'язати цю проблему. Нам треба діяти мудро і раціонально. Всі речі, які стосуються українців у Польщі прописані в законах. Ми продовжимо захист для українських біженців, який поки діє лише до 30 червня. Ті, хто не матимуть паспортів будуть підлягати тимчасовому захисту. Польща буде охороняти їх права і нікому не передасть їх приватних даних, в тому числі Україні» - заявив  Марчін Кєрвінський.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також