З’їла в’ялену рибу: на Львівщині 19-річна дівчина захворіла на ботулізм
На Львівщині ще один випадок ботулізму. Захворіла 19-річна дівчина, яка споживала в’ялену рибу. Про це, на своїй сторінці у «Facebook», повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.
За словами медика, на наступний день після ласування у дівчини виникла сухість в ротоглотці, порушення зору, далі порушення ковтання і дихання. Зараз її рятують у Пустомитівській районній лікарні. «Введено антитоксин протиботулінічний гептавалентний. Стан важкий», — зазначила Наталія Тімко.
Як правило, клінічні прояви починаються через 36 годин, додає медик. Першими симптомами є загальна слабкість, біль голови, відчуття «туману» або «сітки» перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою.
При перших проявах захворювання потрібно негайно викликати лікаря.
Лікарка нагадує, що ботулізм — це інфекційне захворювання, дуже тяжке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я). При отруєнні в першу чергу страждає нервова система. Збудник ботулізму-мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. При сприятливих умовах паличка ботулізму переходить в спорову форму, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі людини та знаходиться в ґрунті, на фруктах, овочах та грибах, в водоймищах, в кишковому тракті деяких тварин та риб. Зовнішньо доброякісні продукти становляться причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник, слаба термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та інших консервантів, створення анаеробних (безкисневих) умов та довгого зберігання в теплі.
Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: не якісному очищенні та промивці риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробці туші.
varta1.com.ua: Новини
У понеділок Львів попрощається з чотирма полеглими Героями, які боронили Україну від окупантів (ФОТО)
Мерія закликає мешканців та гостей міста долучитись до міських церемоній прощання та утриматися в цей час від розважальних заходів і святкувань
Війна забрала життя ще одного захисника з Львівщини: загинув Назар Кузьма
Загинув внаслідок влучання FPV-дрона на Донеччині
12-річна дівчинка постраждала під час пожежі на Львівщині
Дитину з опіками госпіталізували до лікарні
Найкоментованіше
- Замість зниження мобілізаційного віку Генштаб пропонує інший варіант
- На Львівщині у ніч на Андрія хлопці зробили збитки (ФОТО, ВІДЕО)
- Німецький генерал прогнозує окупацію українського міста
- У Львові масово закривають ресторани
- Нардепка заявила, що 1000 грн від держави – це спроба виявити чоловіків, які ухиляються від мобілізації
Найчитаніше
- Замість зниження мобілізаційного віку Генштаб пропонує інший варіант
- Німецький генерал прогнозує окупацію українського міста
- "Львівобленерго" опублікувало графік відключень світла на вівторок, 3 грудня
- На Луганщині загинув молодий Герой зі Львівщини
- На Львівщині у ніч на Андрія хлопці зробили збитки (ФОТО, ВІДЕО)
Коментарі