За яких обставин ТЦК не зможе оштрафувати військовозобов'язаного

Є деякі нюанси

Наразі ТЦК може оштрафувати військовозобов'язаних за порушення правил військового обліку та ухилення від мобілізації. Проте є випадки, коли ТЦК не має права стягнути штраф з чоловіка.

Про це розповів адвокат Роман Кичко.

"Це нова примітка, яка з'явилася. Якщо в загальнодоступних реєстрах є дані про військовозобов'язаного, то штраф не накладається ― ні за порушення правил військового обліку, ні за порушення мобілізаційного законодавства", – наголосив експерт.

Проте тут є два нюанси:

  1. має функціонувати обмін реєстрами;
  2. ТЦК повинен мати бажання перевіряти реєстри.

"Із того, що я бачу, ніхто цим особливо не займається. Але офіційні особи заявляли, що доступ до реєстрів є, я навіть бачив офіційні відповіді різним організаціям від Міноборони, що обмін реєстрами працює. Оскільки ця норма закладена, то обов'язок і тягар довести, що не можна було отримати ці відомості, лежить на ТЦК, а не на особі, яка притягається до відповідальності", – пояснив адвокат.

Згідно з його слів, тягар доведення правомірності дій лежить на особі, яка саме накладає адміністративне стягнення.

Який з цього можна зробити висновок? Тобто якщо ТЦК каже, що відомості неможливо було взяти, вони мають це довести.

"Зараз є купа судової практики, коли накладають штрафи: не повідомив, що одружився; не повідомив про народження дітей, а це реєстр актів цивільного стану; не повідомив про зміну місця проживання або зміну роботи, а це податкова, ― і ТЦК накладає штраф", – розповів Роман Кичко.

Він зазначив, що така людина приходить в суд, а він робить висновок: не доведено, що намагалися взяти відомості з реєстрів.

"Ми з вами не відповідальні за ведення цих реєстрів. Якщо держава не змогла забезпечити обмін реєстрами, то відповідальність лежить на самих державних органах", – заявив Кичко.

Читайте також: Зеленський назвав основні пункти плану перемоги, який покаже Байдену

Він наголосив: коли кажуть, що у нас немає доступу до якогось реєстру, то це не проблема військовозобов'язаного, він не має від цього страждати і не має бути притягненим до відповідальності.

Згідно зі слів адвоката, це проблема самого ТЦК та державних органів, які мають забезпечити доступ до реєстрів.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі