За спробу втечі відрізали голови, торгували жінками в обмін на харчі: реальність у захопленій росіянами жіночій колонії в Маріуполі

У захопленій жіночій колонії в Маріуполі росіяни обезголовили щонайменше сімох ув’язнених – правозахисники

Джерело фото: Радіо Свобода / архів

Під час захоплення Маріуполя російськими військовими у 2022 році у Приазовській колонії №107 в місті перебувало до 100 засуджених. Одна з жінок, яку вдалось евакуювати з окупації, розповіла про вбивства ув’язнених росіянами, катування та торгівлю людьми на території захопленого закладу. 

Про це розповіли члени Громадської ради при Міністерстві юстиції України Анна Скрипка та Олег Цвілий, інформує ZMINA.  

Будівля колонії попала під обстріл. У цей момент, як розповіла евакуйована, 30 жінок з переляку вибігли назовні, але деяких з них невдовзі зловили росіяни, які вже контролювали заклад.

“Відрізали голови й привезли під колонію сім тіл без голів. Кинули під паркан і сказали “забрати назад своє сміття”. Дівчата під дулами автоматів заносили трупи в колонію. Вже потім приїхала якась російська прокуратура й забрала трупи в Ростов. А до того вони, безголові, лежали в колонії”, – розповідає Цвілий. 

Ув’язнені жінки вмирали й від того, що їм не надавали допомоги. Так, одній з жінок внаслідок обстрілу ампутувало кінцівки, тож вона померла від кровотечі на підлозі.

Евакуйована жінка розповіла й про випадки торгівлі людьми у захопленій колонії, до яких причетні працівники, що лишились працювати на росіян. Так, один з охоронців закладу організував надання секс-послуг ув’язненими в обмін на харчі. 

“Ми вже подали заяву про злочин, евакуйовану ув’язнену допитали. Людей, які вчиняли злочини там (зокрема, й охоронця) ідентифікували, тож ми сподіваємося, що він понесе покарання”, – каже Скрипка. 

Мова йде про співробітника колонії, якому нещодавно оголосили про підозру. 

Розповіли правозахисники й про ситуацію у СІЗО в Маріуполі, зокрема про те, що там не було укриттів та у певний момент води, щоб працювала каналізація. 

Читайте також: звільнений із полону боєць «Азова» розповів про звірства окупантів.

“Скрізь стояв страшний сморід. Тому в’язням не зачиняли двері камер, а лишали відчиненими навстіж, щоб ті не задихалися від запаху. Це СІЗО захоплювали чеченці у складі росармії. Поверхи, де були камери, вони закидали бойовими й світло-шумовими гранатами. Потім пустили кілька автоматних черг. Усі сиділи по камерах, тому багато хто це пережив. І один засуджений висунувся з камери сказати, що ніякого спротиву не буде, намагався пояснити, чому двері у всіх відчинені. Але поки він це казав — його застрелили в голову”, – розповів Цвілий. 

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий