За яких умов чоловіків, громадян України можуть повернути додому з закордону

Відповідь ДПСУ

Фото ілюстративне

В Україні через війну діє заборона виїзду військовозобов’язаних чоловікам. Багатьом заборонено покидати країну. Відповідно у разі, якщо українець незаконно виїхав за кордон, йому не надають статус біженця і повертають назад в Україну. Чи можуть повернути їх додому і за яких умов йдеться у матеріалі Телеграф

Офіційно речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону каже, що у військовозобов'язаних чоловіків, які незаконно виїхали з країни немає підстав для отримання статусу біженця за кордоном і країни Євросоюзу співпрацюють з Україною для повернення таких чоловіків назад.

«Ми з початку повномасштабного вторгнення співпрацюємо з нашими колегами із ЄС і Молдови, щоб протидіяти будь-яким спробам незаконного перетину кордону. Дехто намагається просити одразу статус біженця, але підстав для отримання такого статусу у них немає», — пояснює прикордонник.

Одночасно, за словами речника ДПСУ Андрія Демченка, ніякі органи не представили законопроєкт, які б дозволили повертати з-за кордону чоловіків, які незаконно виїхали з України.

"На цей час, до України можуть повернути осіб, які пробують незаконно перетинати державний кордон і яких ловлять прикордонні служби", — мовиться в ефірі.

Читайте також: прикордонники пояснили, чи заборонять виїзд за кордон неповнолітнім юнакам

Додамо, що під час воєнного стану діє заборона - чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть виїздити за кордон, якщо не отримають дозвільних документів.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також