За збір цілющої лісової ягоди можуть оштрафуватимуть: кого і на скільки

Можна отримати штраф за збір чорниці

Фото ілюстративне

Екологи попереджають, що за збір лісової чорниці з метою реалізації передбачена адміністративна відповідальність. Про це інформує Державна екологічна інспекція Поліського округу

Збір ягід чорниці з метою отримання прибутку від реалізації зібраної сировини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів заборонено ст. ст. 69,73 Лісового Кодексу України, ст. 10 ЗУ «Про рослинний світ», за що передбачено відповідальність за ст. 70 КУпАП у вигляді штрафу на посадових осіб від 51 до 119 грн, на громадян від 17 до 51 грн.

Крім того за реалізацію лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними особами, які не мають дозволу на спеціальне використання природних ресурсів, передбачено відповідальність за ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), матеріали за такими фактами передаються до суду.

Також заборонено збирати лісові ягоди спеціальними засобами заготівлі (гребінками), які пошкоджують рослини, кущ чорниці підсихає. А, оскільки можливість відновити коріння чорниця за сотні літ не навчилась, від такого виду збирання зникають ягідники.

Небезпеку для здоров’я людини може становити збір чорниці у районах, які є найбільше забрудненими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, - як тих, хто збирає ягоди, так і тих, хто їх споживає.

Купуючи ягоду, важливо перевіряти наявність документу про проходження радіологічного контролю.

Довідково що такеЛісовий_квиток — єдиний дозвільний документ в Україні, який надає право проводити промислову заготівлю дикорослих грибів, ягід та лікарської сировини в лісах України. Форма і порядок видачі Лісового квитка визначені Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 № 761.

Читайте також: де не можна ходити в ліс, а де — купатися: список обмежень по регіонах

Для отримання лісового квитка заготівельники звертаються у місцеве лісове господарство.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також