Загострення у Косово: на кордоні з Сербією почалися збройні сутички

У прикордонному місті Косово звучать постріли і сирени

На півночі частково визнаного Косова місцеві серби будують барикади, протестуючи проти рішення Приштини про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.

Про це повідомляє «Jerusalem Post».

У неділю, 31 липня, у Митровиці, на півночі Косово, почалися збройні зіткнення. Місцеві мешканці чули автоматні черги. У місті увімкнули сирени, а церкви дзвонять у дзвони. У районі зіткнень помічено безліч машин екстрених служб.

Зазначається, що деякі дороги в цьому районі перекриті.

Президент Сербії Олександр Вучич вже заявив, що Сербія «ніколи не була в складнішій і важчій ситуації щодо Косово, ніж сьогодні». Він попросив сторони зберігати спокій і підкреслив, що «якщо вони не хочуть зберігати мир, Сербія переможе». Як пише «srbija danas», Вучич заявив, що «серби більше не потерплять переслідувань».

«Серби мені це десять разів вчора повторили. Я майже став перед ними на коліна і благав їх про мир. Зрештою мені вдалося домогтися обіцянки, що вони не будуть ні провокувати, ні нападати на албанців, що б вони не робили. Ситуація набагато серйозніша, ніж багатьом здається», — наголосив він.

Одразу за головним мостом, що розділяє північну і Південну Косовську-Митровицю, зібралося близько 200 албанців. За неофіційною інформацією, вони поїдуть у район Рудар, біля Звечана, де будуть ставити барикади. Крім цього громадяни перекрили головну дорогу вантажівкою.

Причиною невдоволення громадян стала зміна правил проїзду в Косово. Громадянам з сербськими документами буде виданий документ на в’їзд і виїзд, а 1 серпня почнеться переоформлення транспортних засобів з номерами з Республіки Сербія в Косово.

Відзначається, що на в’їзд і виїзд з Косово утворилася пробка. Пасажирам, які їдуть з Сербії, радять розвернутися назад.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також