Член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки Вадим Івченко говорив, що чоловіки, які проживають в Україні та за кордоном, повинні будуть отримати картку військового обліку. Банки можуть запросити у клієнтів дані про військовий облік, а якщо їх не буде — заблокувати банківські картки. Якщо чоловіки пройдуть усю процедуру, то отримають повістку до ТЦК.

“Якщо ти пройдеш і опинишся в переліку тих, хто підлягає мобілізації, то, звичайно, отримаєш повістку. А далі це вже твій вибір. Або ти повертаєшся назад, або залишаєшся там, і це вже буде порушення закону України”, — говорив політик.

Тим, хто виїхав за кордон і не оновив облікові дані, загрожують санкції. Насамперед, їм хочуть обмежити можливість оновлення документів, включно з паспортами.

Читайте також: На Тернопільщині жінка хотіла врятувати сина, підкинувши поліцейським 1000 доларів

“Тим, хто виїхав за кордон, доведеться повертатися в Україну і проходити всі процедури для постановки на військовий облік. Якщо раніше людина виїхала через інвалідність, то в разі скасування третьої групи потрібно повернутися, наново проходити військово-лікарську комісію та оновлювати військово-облікові дані”, – пояснює адвокат АО “Бачинський і партнери” Максим Дзиковський.