«Запустимо серце разом»: у Львові встановлять дифібрилятори у місцях найбільших скупчень людей

Це всеукраїнська акція, в рамках якої встановлять дефібрилятори у найбільших містах України, для того, щоб будь-хто без спеціальної медичної освіти міг реанімувати людину у випадку раптової зупинки серця просто на вулиці

У Львові стартує всеукраїнська акція «Запустимо серце разом», у рамках якої встановлять дифібрилятори у місцях найбільших скупчень людей. Про це організатори акції повідомили «Варта1».

Презентація масштабного проекту «Запустимо серця разом» відбудеться 27 травня, о 16:00 год, на площі біля Театру Опери та Балету ім. С. Крушельницької (пр. Свободи, 28). 

У рамках події 20 досвідчених тренерів просто неба навчатимуть усіх охочих вкрай необхідним навикам — надання домедичної допомоги, що врятує життя людини у перші секунди при раптовій зупинці серця. Вміти зберегти людське життя — це необхідний досвід для кожної людини. А в емоційно напружений час війни ці навички мають особливу цінність.

Подія розпочнеться з флеш-мобу, що символізує крихкість серця, від львівських студентів.

У рамках акції відбудеться передача дифібриляторів керівництву Львівської області від благодійного фонду «Smart Medical Aid» спільно з благодійним фондом «Разом для України», а також тренери від благодійного фонду «Smart Medical Aid» навчатимуть львів’ян, тимчасово переселених українців, гостей міста та журналістів рятувати життя з допомогою дефібриляторів, ще до приїзду швидкої допомоги.  

Усіх охочих львів’ян та гостей міста запрошують долучитись до цієї події.

Спеціальний гість події:  український музикант та виконавець, лідер гурту «Океан Ельзи», громадський діяч Святослав Вакарчук. Музикант з перших днів війни долучається до благодійних ініціатив та займається волонтерством.

Мета акції «Запустимо серця разом» — підвищити рівень обізнаності суспільства у навичках BLS та суттєво знизити кількість фатальних випадків від раптової зупинки серця, що вже є звичною практикою в розвинутих країнах Європи. У прогресивних європейських країнах дефібрилятори можна побачити як на вулиці, так і у приміщеннях. В Україні — це поки що аеропорти і місця, на які розповсюдилися міжнародні вимоги безпеки.  

«Наслідуючи європейську практику, ми встановимо дефібрилятори у найбільших містах України, для того, аби будь-хто без спеціальної медичної освіти міг реанімувати людину у випадку раптової зупинки серця просто на вулиці.

Ми вже закупили понад півсотні апаратів, які встановимо у різних областях України. Стартуватиме проект зі Львова: три апарати ми передамо голові ЛОВА Максимові Козицькому. Місцева влада встановить зовнішні дефібрилятори у місцях масового скупчення людей», — повідомляють організатори, благодійний Фонд «Smart Medical Aid», спільно з благодійним фондом «Разом для України», та за підтримки Львівської Обласної Військової Адміністрації.

Серцево-судинні захворювання посідають перше місце у рейтингу смертності українців. Фахова вчасна допомога таким пацієнтам є вирішальною, але не отримавши її у перші хвилини, люди помирають ще до приїзду швидкої. Як правило, лише невеликий відсоток населення має навички BLS (Basic Life Support), тож метою фахівців «Smart Medical Aid» є надання таких базових знань якомога більшій кількості людей.

Учасники:

  • Ірина Рибікіна — засновниця благодійного фонду «Smart Medical Aid», доктор медичних наук, консультант FRCA, кардіоторакальний анестезіолог.
  • Люба Шипович — віцепрезидент благодійного фонду «Разом для України»
  • Максим Козицький — голова Львівської обласної військової адміністрації
  • На події виступатиме український гурт «Шумей».

Посилання на подію у соцмережах.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також