Зареєстровано ще один законопроект про мобілізацію: що пропонують

Він став вже третім альтернативним до урядового проектом закону

ФОТО: ілюстративне

У парламенті зареєстровано ще один законопроект про мобілізацію. Нардеп Дмитро Разумков, який є один із його авторів, повідомляв, що пропонується зберегти мінімальний вік призову на строкову службу рівні 27 років.

Документом передбачено, зокрема, врегулювання питань проходження та звільнення з військової служби, ведення військового обліку. 

Також пропонується демобілізація (за власним бажанням) військовослужбовців, які під час дії воєнного стану вислужили не менше 24 місяці, з яких 8 місяців у зоні бойових дій. Також автори законопроекту пропонують закріпити на рівні закону гарантовану щорічну відпустку для військових (в урядовому така відпустка – на розсуд командира).

 Разумков зазначав, що передбачено ширший, у порівнянні з урядовим законопроектом, перелік підстав для звільнення від проходження базової військової служби (звільнення від проходження такої служби осіб, які самостійно виховують дітей, утримують осіб з інвалідністю, інші пільгові умови, які на сьогодні є підставою звільнення від проходження військової служби).

Відповідно до законопроекту, після оголошення мобілізації чи її продовження громадянин зобов'язаний з'явитись до ТЦК виключно у разі отримання повістки. Також виключено вимогу до громадян віком від 18 до 60 років мати постійно при собі військово-обліковий документ.

Крім того, передбачено, що повістки мають вручатися виключно особисто – у спосіб, що дозволяє ідентифікувати особу. Тобто не через електронну пошту чи електронний кабінет. Також пропонується зберегти чинний на сьогодні перелік підстав відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації і пільгову вислугу років: 1 місяць служби за 3 місяці.

Читайте також: у Раді комітет ухвалив рішення стосовно законопроєкту про мобілізацію

Водночас у документі вилучено обмеження на вступ до державної служби, поліції і прокуратури лише за умови досвіду військової служби.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також