Заступниця мера Львова попередньо назвала винуватця обвалу будинку на проспекті Свободи

Мерія домовляється з власником сусіднього будинку про відшкодування наслідків обвалу будинку № 21

ФОТО: Ігор Зінкевич

Частковий обвал будинку № 23 на проспекті Свободи у центрі Львова, ймовірно, пов’язаний з будівельними роботами, які проводило ТзОВ “Фрідом Авеню” у сусідньому будинку.

Про це на брифінгу заявила Ірина Маруняк, заступниця Львівського міського голови з питань житлово-комунального господарства.

Сусідній будинок № 21 належить компанії “Фрідом Авеню”. Туди завезли багато будматеріалів. Впродовж останнього місяця тут проводили будівельні роботи.

“На нашу думку, відшкодування збитків та відновлення будинку має проводити саме ця компанія. Станом на зараз відбуваються відповідні перемовини”, — заявила Ірина Маруняк.

Фото: Ігор Зінкевич

Наразі, фахівці працюють над остаточним встановленням причин інциденту.

Обидва будинки № 21 та № 23 є пам’ятками архітектури місцевого значення.

Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», ТзОВ «Фрідом авеню» зареєстровано у Львові на просп. Свободи, 21 майже 4 роки тому й займається оптовою торгівлею будматеріалами. Кінцевими бенефіціарами компанії є громадянин Ізраїлю Алон Гольштейн та австрієць Максиміліан Дежако.

Наразі мерія веде перемовини з компанією, аби та повністю відшкодувала збитки за відбудову будинку № 23.

«Зі слів мешканців, будівельники знімали стіну, яка була дотична до їхнього будинку і була йому опорою. Це могло зменшили несучу здатність будівлі і призвести до обвалу», — повідомив заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач.

Він додав, що з 2022 року уряд позбавив муніципальні органи влади повноважень проводити перевірки на будівельних майданчиках, що у майбутньому може спровокувати більше подібних випадків. Тож Львівська міськрада звернеться до Кабміну з вимогою відновити повноваження міських ДАБК на проведення перевірок будмайданчиків.

Нагадаємо, у центрі Львова вночі стався обвал будинку.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк