Засуджений за вбивство Гонгадзе Олексій Пукач заявив, що дав свідчення проти себе під тиском

-99569192-746250
-99569192-746250

Визнаний винним у вбивстві засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе Олексій Пукач заявив, що не має відношення до перепоховання тіла журналіста в Таращанському лісі восени 2000 року. Про це інформує видання «Грати».

Касацію Пукача розглядає Касаційний кримінальний суд в складі Верховного суду.

12 жовтня 2016 року Пукач подав касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Києва від 6 січня 2016 року, який залишив у силі вирок Печерського районного суду Києва від 29 січня 2013 року. Пукач засуджений до довічного ув'язнення.

Під час підготовчого засідання суд розглянув клопотання захисника Пукача Володимира Нестерак. Він домагався відведення Валентини Теличенко — представниці вдови журналіста Мирослава Гонгадзе.

Коли головуючий суддя Станіслав Голубицький запитав чи підтримує Пукач клопотання його адвоката той заявив, що в 2009 році дав свідчення проти себе під тиском Василя Грицака, в той час заступника голови СБУ і Миколи Голомші, в той час заступника генерального прокурора.

«У перший день мого затримання мене неофіційно вивезли генерал армії, герой України Василь Грицак і заступник генпрокурора Голомша і показали маршрут. Вони повезли мене по маршруту, по якому ми не їхали. Але під тиском я погодився і показав маршрут», — сказав Пукач.

Він додав, що тиск правоохоронці здійснювали не лише на нього, а й на його сім’ю. «У мене діти в 20 років посивіли», — сказав Пукач.

Він стверджує, що ніколи не був на місці, де виявили тіло Гонгадзе.

Труп журналіста виявили в Таращанському лісі 3 листопада 2000 селянин Володимир Шушко і його син Сергій.

«Їхати з трупом через кілька районів я не міг. Мене б одразу затримали. Тоді на кожному кроці в Києві і області поставили ДАІшників», — сказав Пукач.

Відстань між селом Сухоліси і містечком Тараща — 20 км. Але вони дійсно перебувають в різних районах Київської області. Про те, що він дав свідчення проти себе під тиском Олексій Пукач заявляє вперше. Засідання Печерського суду по звинуваченню його в убивстві Гонгадзе були закритими. Свідчення Пукача громадськість дізналася тільки в 2013 році, після публікації вироку.

Згідно з документом Пукач разом з спільниками убив Георгія Гонгадзе 17 вересня 2000 року в околиці села Сухоліси Білоцерківського району Київської області. Також з вироку випливає, що в 2009 році, після арешту Олексій Пукач зізнався, що в жовтні 2000 року відбулося перепоховання тіла. Він також вказав слідству, де закопав голову журналіста.

Її слідчі СБУ разом з обвинувачуваним відкопали в півтора кілометрах від тіла — у кінці лісосмуги між селами Довгалівське і Колісникове на 136 км автотраси «Київ–Звенигородка».

У вердикті Пукачу цитується висновок судово-медичної експертизи № 40 від 5 серпня 2009 року. «За результатами комплексу проведених ідентифікаційних досліджень наданий на експертизу череп належав Гонгадзе Г. Р.», — сказано в документі.

varta1.com.ua: Новини