Завдяки знімку американського фотографа, родина знайшла тіло вбитого у Бучі священника з Івано-Франківщини

Священника Мирона Зваричука тривалий час шукали через соцмережі

Мирон Зваричук. Фото: Christopher Occhicone

Зроблений американським фотографом Крістофером Окіконом знімок убитого російськими військовими в Бучі чоловіка допоміг сім’ї ідентифікувати його тіло та поховати. Загиблим виявився священник Мирон Зваричук, пише «ZMINA». 

Окікон приїхав до Бучі на початку квітня разом з іншими журналістами, а в Україні працював із січня, коли в медіа лише говорили про ймовірний напад Росії. Фотограф розповів, що спочатку в містечку їхня група шукала вулицю Яблонську, кадри з якої невдовзі облетіли всі світові медіа, однак в один момент місцеві покликали їх до промзони, щоб показати вбитих російськими військовими людей. 

В одній з автомайстерень Окікон зробив знімок чоловіка, тіло якого лежало в ямі. У нього була прострелена голова. 

“На землі валялися дві чи три гільзи, отже це була не стрілянина, це була страта. Це було ясно як день — принаймні для мене та репортера з «Wall Street Journal», а ще з нами був колишній британський спецпризначинець. Він знав, на що дивиться: цей хлопець був в Іраку, в Афганістані й бачив більше насильства, ніж ми можемо собі уявити. Отже, ми знали, на що ми дивимося”, — пригадує чоловік. 

Кореспондент опублікував фотографію на своїй сторінці у фейсбуку, додавши до неї підпис: “Ця людина була ніким у масштабі війни, але для своєї сім’ї та друзів, я впевнений, він був усім”.

Одного вечора з ним зв’язалася працівниця Бучанської міськради. 

“Вона сказала, що їм зателефонував молодий чоловік і сказав: він думає, що це його батько на фотографії. Ми розговорилися, вона сказала, що вони збираються їхати до Києва вранці, й запитала, чи можу я теж приїхати. Цілу ніч гнали машиною, дісталися туди вранці, приїхали прямо в морг і зустріли там сина, його двоюрідного брата і тестя”, — пригадує він.

З’ясувалося, що вбитий росіянами чоловік — це священник Мирон Зваричук родом з Івано-Франківщини. Тривалий час його шукали через місцеві групи в соціальних мережах. У Бучі він знімав кімнату в літньої мешканки, якій допомагав під час окупації.

За словами журналіста, російські військові переслідували Зваричука, адже свідки бачили його, коли той біг вулицею. У день смерті він вирушив по гуманітарну допомогу. На місці його страти журналіст разом з родиною знайшли спалений паспорт, телефон, павербанк, ключі від машини та гроші. 

Поховали Зваричука в рідному селі, поруч з могилою матері. 

Фото: "Facebook"-сторінка Christopher Occhicone

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також