Збереження генофонду: репродуктивні клітини військових у разі загибелі не утилізовуватимуть

Зеленський підписав закон

ФОТО: ілюстративне

7 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який дозволяє зберігання і використання заморожених репродуктивних клітин загиблих військових. Вже сьогодні, 12 березня, президент України Володимир Зеленський його підписав. Про це повідомили на офіційному сайті Верховної Ради України.

Метою ухвалення законопроєкту є збереження генофонду українського народу. 
Згідно з законом, репродуктивні клітини можуть зберігатися безплатно протягом трьох років з моменту загибелі особи, яка здала біоматеріал. Надалі можна продовжити термін зберігання репродуктивних клітин, однак коштом іншої особи.

Фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються, також зможе розпоряджатися ними на випадок своєї смерті.

У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин військового чи військової, ця людина визнається батьком або матір’ю народженої дитини.

Читайте також: у МОЗ заявили, що кріобанки не утилізуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Володимир Зеленський підписав закон, який дозволив захисникам державним коштом зберігати свій біоматеріал у кріобанках. 

Однак згодом стало відомо про проблеми з використанням репродуктивних клітин загиблих військових. Публічне обговорення цього почала юристка Олени Бабич, яка поділилася історією своєї клієнтки. Жінка хотіла народити дитину від свого загиблого на війні чоловіка, який раніше здав сперму на заморозку у приватну клініку. 

 Вдова мала довіреність на розпорядження біоматеріалом, однак їй відмовили у штучному заплідненні. 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також

Що видають, а що потрібно взяти із собою у військо: у ТЦК надали список для призовників

Хоч мобілізованих забезпечують усіма необхідними речами та продовольством, все ж варто підготуватися та самостійно взяти деякі речі, які знадобляться під час навчань та на фронті