Зеленський нагородив медсестру з Лисичанська, яка підірвалася на міні й проходить лікування у Львові (ФОТО)

Сьогодні — всесвітній день медичної сестри

Фото: МОЗ

У Всесвітній день медичної сестри президент України Володимир Зеленський відзначив медичних сестер за вірність обраній справі, особистий внесок у надання медичної допомоги населенню під час збройної агресії рф проти України, трудові досягнення у професійній діяльності, повідомляє МОЗ.

В умовах війни українські медсестри та медбрати роблять неможливе: на тендітних плечах несуть поранених під вибухами, покращують кваліфікацію настільки, що самотужки виїжджають на виклики, йдуть на роботу десятки кілометрів через російські блокпости, працюють у напіврозвалених ворогом лікарнях, самотужки сідають за кермо «швидкої» та організовують роботу колективу.

Вони сьогодні на рівні з військовими тримають свій медичний фронт, а їх руками шліфується українська сила духу та стійкість України.

Серед інших, було нагороджено медаллю «За врятоване життя» Баландіну Оксану, сестру медичну стаціонарну відділення для лікування та реабілітації дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Луганської обласної дитячої клінічної лікарні, яка на даний час проходить лікування у Львові. 

Як повідомлялося, у львівській лікарні відсвяткувала своє одруження 23-річна медсестра з Лисичанська Оксана, яка підірвалася на міні. Жінка встигла попередити про небезпеку свого хлопця. Натомість Оксані відірвало ноги.

Оксана Баландіна працювала медсестрою у обласній дитячій лікарні. Дівчина підірвалася на міні 27 березня. Тоді вона з чоловіком поверталася додому.

«Ми вирішили скоротити дорогу, йти поза річкою. Цю дорогу я знаю давно. Я йшла трошки попереду, чоловік з другом зупинилися і я побачила, що у землі стирчить снаряд. Я хотіла чоловікові показати, і він дивиться, а я підлітаю. Навколо все гуло, я почала рвати на собі одяг, мені здавалося, що я не можу дихати. Чоловік почав надавати мені першу допомогу, викликали швидку», — розповідає Оксана.

Швидка не могла приїхати одразу на місце. Чоловік та вітчим жінки несли Оксану до карети самі.

«Вона у цей момент навіть не втратила свідомість. Вона настільки сильна. Координувала наші дії саме Оксана... Коли це трапилося, у мене опустилися руки. Мені хотілося плакати, але я не міг. Ми разом прожили 6 років у цивільному шлюбі, у нас є діти. Будемо жити заради них», — каже чоловік Оксани Віктор Василів.

У «швидкій» дівчина підказувала ще молодшій фельдшерці, що робити. Далі у місцевій лікарні Оксані провели одразу чотири операції. Серед них — ампутацію ніг по третину бедра та ампутацію чотирьох пальців на лівій руці.

Після цього Оксану перевели на лікування до Дніпра. Там жінці загоювалися рани, також Оксана розпочала реабілітацію. У Дніпрі вона пробула 24 дні.

У Львові Оксана та її чоловік одружилися. Торт для них спекли волонтери. Церемонія відбулася в РАЦСі, а святкування — у палаті Центру хірургії.

Фото: Перше медичне об’єднання міста Львова

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також