Зеленський підписав закон про перезавантаження БЕБ

Переатестація усіх співробітників

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ). Документ передбачає обов'язкову переатестацію усіх співробітників органу.

Про це з'ясувалося з картки закону №10439.

Попередньо, закон був підготовлений для виконання зобов'язань України, взятих перед Міжнародним валютним фондом від 24 березня 2023 року.

Документ визначає функції та повноваження БЕБ, а також має забезпечити прозорий процес відбору директора цього правоохоронного органа на конкурсній основі. Директора обиратиме комісія із 6 людей, половина з яких — це міжнародні експерти.

Обов'язково потрібно буде пройти психофізіологічне опитування із застосуванням поліграфа перед призначенням людини на посаду в Бюро економічної безпеки.

Також передбачається обов'язкове проходження переатестації усіх працівників. Її проводитиме комісія, що складатиметься з 12 людей, половина з яких — призначатимуться директором БЕБ, а інша половина — міжнародними партнерами.

Проведення атестації має бути закінчено не пізніше 18 місяців із дня призначення на посаду директора БЕБ за новою конкурсною процедурою.

Читайте також: ТЦК повторно виписують повістки навіть після оновлення даних у Резерв+

Документом передбачені гарантії незалежності директора БЕБ. При цьому однією з підстав для його звільнення визначено висновок Комісії з проведення зовнішнього незалежного оцінювання (аудиту) ефективності діяльності БЕБ про неефективність діяльності бюро.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб