Зеленський посилив відповідальність військових за невиконання наказу

Президент підписав резонансний законопроєкт

Ілюстративне зображення. Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський підписав резонансний законопроєкт щодо посилення покарання для військовослужбовців, які не підпорядковуються наказам, повідомляє «Тelegraf».

У вівторок, 24 січня, його повернули до парламенту за підписом глави держави.

Нагадаємо, цей документ забороняє судам пом’якшувати покарання або давати умовні строки військовослужбовцям, які були викриті у:

  • непокорі (ст. 402);
  • невиконанні наказу (ст. 403);
  • погрозі або насильстві щодо начальника (ст. 405);
  • самовільному залишенні військової частини (ст. 407);
  • дезертирстві (ст. 408);
  • самовільному залишенні поля бою (ст. 429).

Крім того, також зростуть строки за воєнні злочини та адміністративні порушення, на кшталт розпивання алкогольних напоїв.

І хоча головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтримав його, зазначивши, що під час війни потрібні «швидкі та дієві рішення», документ викликав негативну реакцію самих військових, громадськості та політиків.

Так, парамедик Ярина Чорногуз зі 140-го окремому розвідбатальйону морської піхоти, заявила на своїй сторінці у Facebook, що командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання військових в’язницею практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетентні та спираються на невдалий бойовий менеджмент, що трапляється нерідко.

«За непокору — від 3 до 10 років, невиконання наказу — від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника — від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби — від 5 до 10 років, дезертирство — від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю — від 5 до 10 років тюрми», — навела вона норми покарання.

Блогер і боєць ЗСУ Юрій Гудименко також вимагав від президента вето на закон №8271. На його думку, закон порушує конституційну норму про рівність всіх громадян перед обличчям правосуддя.

«Закон забирає у військового право на пом‘якшувальні обставини, закон забирає у військового право на індивідуальність покарання, закон фактично забирає у військового право на захист», — заявив він на своїй сторінці у Facebook.

Окрім того, на сайті Офісу президента майже 35 тисяч громадян підписали петицію із вимогою до Зеленського накласти вето на закон №8271, а до Верховної Ради – ухвалити закон, який «відповідає цінностям демократичної держави».

На думку авторів петиції, цей закон вигідний передусім росії та путіну. "Можливо, саме російське лобі у Раді зробило так, аби цей закон виглядав саме так — аби деморалізувати і так виснажених річною війною з більшим кількісно ворогом бійців ЗСУ, посіяти в них недовіру до Верховної Ради та особисто президента України. — йдеться у документі.

"Чому не залишили одну єдину статтю — дезертирство — як кримінальну. Чому не дати можливість на справедливий суд та пом'якшуючі обставини кожному бійцю після його служби із захисту Батьківщини?" — пропонували автори подання.

Як повідомлялося, у ЗСУ пояснили, що зараз відбувається з мобілізацією.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий