Зеленський присвоїв звання Героя України 12 воїнам

З них шістьом посмертно

Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Герой України 12 військовослужбовцям, із них шістьом посмертно. Про це він заявив під час відеозвернення вночі, 28 лютого.

Шістьом військовослужбовцям високе звання з орденом «Золота Зірка» присвоєно посмертно:

Вагоровському Едуарду Миколайовичу — підполковнику (посмертно). Загинув, виводячи нашу авацію з-під ракетного удару, дав можливість іншим піднятися в повітря.

Коломійцю Дмитру Валерійовичу — майору (посмертно). Рятував побратимів, відволік на себе вогонь ворожої авіації, був збитий літаком ворога.

Матуляку Геннадію Васильовичу підполковнику (посмертно). Гостомель. Знищив зкупчення техніки ворога.

Мовчану Віталію Анатолійовичу — лейтенанту (посмертно). У протиповітряному бою знищив два літальні апарати ворога.

Оксанченку Олександру Яковичу — полковнику (посмертно). Загинув у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію.

Радіонову Вячеславу Денисовичу — старшому лейтенанту (посмертно). Завдяки його мужнім діям повний склад літаків бригади піднявся у повітря у Василькові, і це врятувало наших від ракетного удару.

Звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» присвоєно:

Герусу Андрію Андрійовичу — старшому лейтенанту. Над містом Кропивницький збив ворожий Іл-76,чим не допустив висадку російського десанту з озброєнням.

Красильникову Дмитру Сергійовичу — бригадному генералу. Дві доби відбивався від безперервного штурму, врятував людей, техніку і не впустив людей в Харків з Луганської області.

Круглову Андрію Миколайовичу — підполковнику. Вивів підрозділ ЗРК “Бук” з-під ударів ворога і особисто знищив два російські гелікоптери та один літак.

Мостовому Олександру Володимировичу — полковнику. Під Васильковом збив російський Іл-76, а також два гелікоптери Мі-24, чим не допустив висадку десанту з озброєнням.

Содолю Юрію Івановичу — генерал-лейтенанту. У боях за Волноваху врятував наших хлопців від оточення, організував успішний контрнаступ, вивів людей з-під удару ворога, надзвичайно ефективно обороняє Маріуполь.

Хорошуну Едуарду Миколайовичу — полковнику медичної служби. Особисто організував оборону військово-медичного центру в оточенні та проводив евакуацію поранених.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також