Зеленський заявив, що без грошей і допомоги європейських партнерів, до зими не вдасться відновити зруйновані енергооб'єкти

На даний момент через обстріли знищено половину енергосистеми України

фото: Офіс президента України

Україна до зими 2024-2025 років має намір відновити всі зруйновані Росією енергооб'єкти, на яких можливі такі роботи. Для цього від європейських партнерів у найближчі три-чотири місяці знадобиться обладнання з непрацюючих електростанцій, а також грошова підтримка.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на церемонії відкриття Ukraine Recovery Conference 2024 у Берліні (Німеччина). За його словами, йдеться саме про коротку перспективу відновлення, для якої Україні потрібна пряма фінансова допомога, повідомляє «Оbozrevatel».

«У короткій перспективі ми повинні реалізувати також швидке та недороге відновлення всіх енергооб'єктів, які можна зараз відновити. До зими. Це важливо: до зими, протягом наступних 3-4 місяців. Ми знаємо, як це забезпечити, від вас просимо обладнання з ваших зупинених електростанцій та пряму фінансову підтримку. Це дозволить відреагувати на ситуацію тут і зараз», – сказав Зеленський.

За його словами, елементом відновлення може стати децентралізована маневрена газова генерація. Вона, як заявив Зеленський, вирішить питання щодо дефіциту енергії. А в перспективі буде переведено на водень і балансуватиме зелену енергетику.

Читайте також: в «Укренерго» розповіли, коли буде найважча ситуація в енергосистемі.

За словами Зеленського, на даний момент через обстріли знищено половину енергосистеми України. Так, внаслідок ударів російських ракет і дронів зруйновано вже 9 ГВт потужності, хоча пік споживання енергії минулої зими становив 18 ГВт.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також