Зеленський змінив плани щодо звільнення Залужного

Глава держави відклав звільнення через те, що інформація потрапила до ЗМІ

скриншот відео / Новинарня

Президент України Володимир Зеленський все одно відправить у відставку головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Глава держави відклав звільнення через те, що інформація потрапила до ЗМІ.

Про це пише видання Financial Times, посилаючись на інформацію власних джерел, знайомих із цим питанням, інформує Оbozrevatel.

Так, Зеленський у понеділок запропонував Залужному нову роль радника з оборони, але генерал відмовився.

Двоє джерел заявили, що Зеленський ясно дав Залужному зрозуміти, що незалежно від того, чи він прийме цю роль, його буде відсторонено від своєї нинішньої посади.

Чотири людини заявили, що хоча в офісі Зеленського було ухвалено рішення про звільнення Залужного, його не можна усунути з посади протягом деякого часу після того, як повідомлення про ці плани з'явилися в українських ЗМІ.

Пропозиція президента про нову роль генералу виникла за місяцями спекуляцій про його долю, підкріплені повідомленнями про напруженість між ними.

Їхні напружені стосунки стали оприлюдненням у листопаді після того, як широко розрекламований контрнаступ України не зміг досягти своїх амбітних цілей щодо повернення окупованих територій та перерізання сухопутного мосту Росії з Кримом.

Тоді Залужний заявив, що війна зайшла в «патову ситуацію», через що адміністрація президента розкритикувала його.

Згідно з українським соціологічним опитуванням, опублікованим у грудні, 88% українців заявили, що довіряють Залужному, порівняно з 62% відсотками, які відповіли, що довіряють Зеленському.

Український історик і журналіст Михайло Жирохов зазначив, що відставка Залужного вплине на моральний дух армії.

Заміна Залужного може також нервувати західних партнерів України, зокрема військових чиновників, які протягом останніх двох років тісно співпрацювали з генералом під час розробки стратегії ведення бойових дій.

Сам Залужний ніяк не прокоментував інформацію про звільнення. Однак у понеділок він опублікував у Facebook недатоване селфі з начальником Генерального штабу ЗСУ Сергієм Шапталою, на якому обидва були одягнені у толстовки української армії.

За словами всіх чотирьох джерел, знайомих із питанням, нині неясно, хто замінить Залужного на посаді головнокомандувача.

Можливими кандидатами є командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський та голова управління військової розвідки країни Кирило Буданов. Обидва вони близькі до Зеленського.

Нагадаємо, увечері 29 січня стало відомо, що головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного нібито звільнено з посади. Таке рішення, як повідомили джерела, ухвалив президент Володимир Зеленський.

Спікер президента Сергій Никифоров, коментуючи інформацію про відставку Залужного, сказав: «Немає предмета розмови».

Читайте  також: стало відомо, чи збирається писати Залужний рапорт про відставку.

Тим часом джерела розповіли, що Зеленський справді зустрічався із Залужним і запропонував йому залишити посаду головнокомандувача ЗСУ в обмін на посаду помічника чи радника, але той відмовився.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий