Зеленський зробив заяву, якою буде відповідь України на суд над виснаженим Саакашвілі

Україна просить грузинського посла повернутися до Тбілісі

Скриншот/Twitter Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський висловив обурення станом ув’язненого експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі, та оголосив, що Україна через це просить грузинського посла повернутися до Тбілісі, повідомляє «Європейська правда».

У своєму Twitter Зеленський заявив, що Росія «вбиває громадянина України Міхеїла Саакашвілі руками грузинської влади» та нагадав, що Київ неодноразово просив Тбілісі погодитися на повернення Саакашвілі в Україну, а західні партнери пропонували свої варіанти.

«Сьогодні я доручив Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест та запропонувати залишити Україну протягом 48 годин для проведення консультацій зі своєю столицею», – заявив Володимир Зеленський. 

«Вкотре закликаю грузинську владу передати Україні громадянина України Міхеїла Саакашвілі для необхідного лікування і догляду. І закликаю наших партнерів – звернутись, не ігнорувати цю ситуацію та врятувати цю людину. Жодна влада в Європі не має права страчувати людей, життя – це базова європейська цінність», – додав президент. 

Зазначимо, обрана Києвом процедура не є типовою для міжнародних відносин. «Відкликання для консультацій», про яке згадав Зеленський, держава може застосувати до свого посла, але не до посла іншої держави.

Натомість Київ може «вигнати» посла іншої держави у якості жорсткого демаршу – наприклад, оголосити його персоною нон грата або позбавити акредитації. Утім, Зеленський вирішив не застосовувати цей жорсткий крок і запропонував процедуру, яка не має чіткої назви і правил.

Читайте також: Європарламент закликав Грузію помилувати та звільнити Саакашвілі.

Нагадаємо, 3 липня ув’язнений експрезидент Грузії Михеїл Саакашвілі вперше з лютого брав участь у судовому засіданні, через відеовключення з клініки «Вівамед». Він виглядає вкрай виснаженим. 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий