Жінок-біженців з України попереджають про небезпеку потрапити в ситуації пов’язані з торгівлею людьми

Вже зафіксовано кілька випадків

біженці
Фото: ФБ/Руслан Литвин

Міжнародний Координаційний Штаб Допомоги Українцям, одним з напрямків діяльності є допомога при тимчасовій евакуації українців, в тому числі за кордон, зафіксував деякі випадки коли наші  біженці ледь не попали в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми. 

І закликає всіх біженців, особливо молодь та жінок з дітьми, бути уважними та дотримуватися простих правил.

Проблема торгівлі людьми була і залишається актуальною не лише для України, а й усього світу.

Особливо це питання загострюється в період вимушеної масової евакуації людей, коли всі кордони вводять спрощені режими пропуску.

За роки незалежності більше 260 тис громадян України постраждали від торгівлі людьми. Але навіть ці цифри навряд чи можуть повністю висвітлити існуючі масштаби.

Уніфікована статистика залишається відкритим питанням, адже кожна інституція: Національна поліція, Міністерство соціальної політики, Національна соціальна сервісна служба — оперує власними даними.

Міжнародний Координаційний Штаб Допомоги Українцям зафіксував декілька таких спроб. Закликаємо всіх біженців (особливо молодь та жінок з дітьми) бути уважними та дотримуватися простих правил безпеки.

Чому проблема постає критичною зараз?

У нашій країні війна. Велика кількість українців намагається виїхати, врятуватися. Експлуататори користуються вразливою ситуацією, в яку потрапляють переважно жінки та діти. До того ж, може бути обмеження в інформації: багато людей не розуміють мови країни, в яку виїжджають. Під виглядом допомоги і працевлаштування можуть надходити дуже сумнівні пропозиції.

Одна із основних причин, яка штовхає українців до виїзду — економічна. Часто люди перебувають у безвиході, тому можуть приймати ризикові пропозиції.

Сьогодні підвищуються ризики потрапити в ситуації торгівлі людьми. Необхідно бути обачними, намагатися ретельно перевіряти інформацію, фіксувати всі контакти. Якщо є можливість, варто повідомляти близьким людям про свої переміщення, геолокацію та поточний стан справ.

Основні рекомендації:

Тримайте при собі паспорт. Показуйте його лише прикордонникам під час проходження контролю. Бажано зберігати його не просто в сумці, а десь близько до тіла.

Якщо є можливість — фотографуйте свій паспорт і надішліть фото людям, яким ви довіряєте.

Не сідайте в машину наодинці.

За можливості знайдіть інформацію, хто здійснюватиме перевезення. Сфотографуйте машину, її номер, за можливості — документи тих осіб, які організовують перевезення.

Домовтеся про певне кодове слово, знак або сигнал, що буде означати небезпеку та потребу в допомозі.

За найменших підозр повідомляйте в служби та/або організації: поліцію, прикордонникам, волонтерам, працівникам гуманітарних місій тощо.

Шляхи боротьби із проблемою торгівлі людьми:

Превентивні заходи: інформування населення щодо можливих ризиків та небезпек.

Притягнення торгівців людьми до відповідальності на всіх етапах: вербування, переміщення, експлуатації та ін.

Зменшення попиту і можливості експлуатації.

Зниження вразливості і посилення захисту громадян, зокрема тих, хто виїжджає з метою працевлаштування.

Гарячі лінії щодо запобігання торгівлі людьми

Польща Helpline +48 22 628 99 99

Чехія +420 222 721 810, +420 222 717 171, 8 000 777 77

Болгарія 0800 186 76

Словаччина (гаряча лінія для громадян України) +421 918 366 968

Молдова 0 800 77777 (дзвінки з Молдови), +373 22 23 33 09 (дзвінки з-за кордону).

Громадська організація «La Strada Ukraine»

Організація працює у декількох напрямках, один із них — протидія торгівлі людьми.

116 123 — національна гаряча лінія із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми, гендерної дискримінації. За консультаціями, психологічною та правовою підтримкою також можна звертатися через «Messenger», «Telegram».

«La Strada Ukraine» надає контактну інформацію щодо організацій в тих країнах, де спостерігається найбільший потік наших громадян: Польщі, Молдові, Чехії.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також