Жителі прикордоння Львівщини обурені: в низці сіл люди виступають проти введення спецдозволів 5-ти кілометрової зони (ВІДЕО)

Це стосовно дозволів на перебування у 5-ти кілометровій прикордонній смузі.

В неділю, 14 квітня, мешканці сіл, що на Самбірщині у Львівській області - Мшанець, Плоске та Галівка, провели громадські збори, на яких виступили проти запровадження спеціальних дозволів на перебування у 5-ти кілометровій прикордонній смузі. Про це повідомив у себе на сторінці у Facebook священнослужитель отець Роман Гром, пише видання LMN

За словами священнослужителя, присутні на зборах мешканці громади наголосили на неприпустимості отримання дозволів на проживання у своїх домівках та селах.

«Це принижує будь-яку гідність людини і дискримінує громадян України за місцем проживання. Також це – повернення практики радянського союзу із спецдозволами, спецпропусками та спецквитками», – написав священник.

Як зазначив отець Роман у коментарі , проти відповідної постанови виступили практично усі місцеві жителі. За його словами, більшість із них налаштовані агресивно.

«Особливо людей обурює те, що треба брати дозвіл для проживання у своїй рідній хаті, на своїй рідній землі», – каже священник.

Відтак, за його словами, наразі усі мешканці одноголосно заявили, що відповідних дозволів не робитимуть.

«Особисто я дозволу брати не буду. Якщо мене не пускатимуть в село, то я просто біля блокпосту розкладу палатку, і так буду чекати. Така позиція у всіх, всі налаштовані радикально проти цього», – зазначив отець Роман.

В результаті громадських зборів жителі прийняли рішення проінформувати мешканців інших населених пунктів, які входять у  5-кілометрову прикордонну смугу, аби спільно виступити проти введення дозволів.

«Наразі триває комунікація, налагодження спільних точок зору із мешканцями інших сіл та міст. Особисто я веду діалог із ними», – зазначив священник.

Також отець Роман додав, що впродовж цього місяця громада планує провести спільні збори-з’їзд з жителями інших прикордонних міст і сіл. Під час них люди планують звернутися до органів законодавчої та виконавчої влади з вимогою не впроваджувати вищенаведені зміни.

Зазначимо, згідно з «Внесеними Урядом України змін до Постанови КМУ № 1147 «Про прикордонний режим» передбачено введення обмежень щодо вільного в’їзду, перебування, проживання, провадження робіт й пересування осіб у прикордонній смузі. Відтак для перебування на цій території необхідно мати дозвіл органу Держприкордонслужби.

Читайте також: в одній з областей на заході України чоловікам заборонили наближатися до кордону ближче, ніж на 5 кілометрів

Журналісти видання надіслали запит до Державної прикордонної служби, щоб дізнатись їхню позицію щодо даної ситуації.



varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена