Мешканці Львівщини їдуть на Закарпаття вакцинуватися у анонімному кабінеті щеплень від COVID-19

2021-12-08-162926
2021-12-08-162926

На Закарпатті у анонімному кабінеті щеплень від COVID-19 вакцинували майже півтори тисячі людей. До анонімного кабінету щеплень люди приходять переважно вночі, у кепках та окулярах, в Ужгород приїжджали також мешканці сусідніх Львівської та Івано-Франківської областей і навіть із Одеси, — повідомляє «Варта1», з посиланням на «Укрінформ».

«Із 17 листопада в анонімному кабінеті вакцинації, що діє в Ужгороді, від ковіду щепилися 1420 людей. Серед них ми зафіксували 202 медичні працівники, 107 держслужбовців, 320 освітян, 20 підприємців, 134 осіб, які купили документ про щеплення через релігійні переконання, та 65 військовослужбовців. Більшість обирала вакцини »Пфайзер« та »Модерна«, »Коронавак«, найменший рейтинг у »Астразенеки« — її замовили всього 4 особи», — повідомив інфекціоніст Віктор Петров, власник приватної клініки, на базі якої працює анонімний кабінет вакцинації в Ужгороді

За словами інфекціоніста, усі ці люди мали сфальсифіковані сертифікати про вакцинацію (паперові, різного кольору, з QR-кодами та без них, за підписами відомих в області лікарів, серед яких лікар зустрів і своє також) українські, а також європейського зразка (угорські пластикові картки про проходження вакцинації препаратом Джонсон) без внесення даних у медичну систему.

«Ми не питали цих людей, чому вони купували ці сертифікати, не журили їх за це, не телефонували у поліцію, аби зафіксувати зізнання, просто пропонували їм пройти курс щеплення, аби мати змогу врятувати своє життя», — сказав Петров.

Він зазначив, що МОЗ так і не визнала цю ініціативу анонімного кабінету щеплень.

«Хоча ініціатива довела свою ефективність: замість того, аби списати дорогі вакцини, ми щепили ними 1420 осіб. Тому я закликаю, щоб такі кабінети щеплень були і в інших регіонах. Люди насправді налякані офіційною методикою ковід-амністії, вони бояться зустрічі із поліцією та суду, а це входить в прописані міністерством правила, і тому не йдуть щепитися, купивши фальшиві сертифікати», — зазначив Петров.

За його словами, до їхнього анонімного кабінету щеплень люди приходять переважно вночі, у кепках та окулярах, в Ужгород приїжджали також жителі сусідніх Львівської та Івано-Франківської областей і навіть із Одеси.

Наразі пункт вакцинації продовжує роботу за адресою: Ужгород, вулиця Східна, 4/1. Останніми днями у кабінеті отримують щеплення до сотні людей.

Як раніше повідомлялося, на приватну ініціативу в Ужгороді щодо відкриття анонімної вакцинації громадян міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відреагував заявою, що це «фейк і в міністерстві розберуться, що там відкрили на Закарпатті». За словами міністра, ковід-амністія в Україні відбувається за іншими механізмами: особа, що придбала фальсифікований документ, має звернутися до сімейного лікаря, а той повідомити про це поліцію. Далі в судовому порядку власника купленого сертифікату амністують через суд.

varta1.com.ua: Новини