Життя після вибухів: повернення евакуйованих з-під Ічні (відео)

630_360_1539079219-433
630_360_1539079219-433

Місцеві мешканці нарікають на долю та дуже часто хочуть почати нове життя в іншому місці, подалі від складів зі зброєю. Після ліквідації пожежі на арсеналі біля Ічні, евакуйованим жителям прилеглих селищ дозволили повернутися додому. Однак не всім є, куди повертатися, йдеться в сюжеті «ТСН.19:30».

«Не знімайте вже нічого. Не хочу нічого», — плаче Ніна Василівна. Жінка не може стримати сліз, коли заходить на своє подвір’я, де у неї була хата, гараж, а тепер одне згарище. Комісія оцінила збитки і поїхала. «Хай зроблять таке, як у мене було. Більше я нічого не хочу. Тут ні. А раптом ще зірветься», — каже вона. Через дорогу із хати сусідки тьоті Ліди виносять вціліле майно — оселю визнали такою, що не підлягає відновленню. Господиню до себе вже забрала донька в Макіївку — практично з війни на війну. 

Снаряди, що розліталися з військового складу, щільно лягали по будинках села Августівка. По ліву сторону вулиці Садової хати попалило, по праву потрощило, десь снаряд ліг під вікнами, а десь залетів просто у холодильник. Чи не в кожному дворі хата без даху. Робота з відновлення кипить — це допомога ОДА та гуманітарка з інших регіонів: шифер, скло, інвентар.

Загалом, через вибухи снарядів пошкоджено 258 будинків, з них 4 знищено, а 16 відбудувати вже неможна — це офіційна ситатистика. Однак, тутешні мешканці з нею не дуже погоджуються: хату пані Тетяни комісія оминула, бо вона вціліла, але це тільки зовні. Вона без вікон, дверей, з обваленою штукатуркою.

Пані Тетяна — вчителька української мови. На роботу виходить у понеділок: з 29 жовтня після вимушених канікул поновили навчання, щоправда не в усіх. Дружбинська загальноосвітня школа поки зустрічати школярів з тривалих осінніх канікул не готова. Якщо вікна забили плівкою, то у спортзалі гуляє вітер і рясно затікає дощ. Біля військової частини життя відновилося — уже ходить маршрутка. А на території військового містечка тільки днями почали склити вікна. Хоч офіційно повертатися дозволили лише сьогодні, люди прийшли назад давно. 

На другий день після вибухів повернулися господарі будинку, звідки у прямий ефір виходили новини «ТСН». Вікна засклили, дірку у даху залатали, паркан підняли — і все це власними силами. На ліквідацію наслідків вибухів на арсеналі уряд виділив 100 мільйонів. Поки ці гроші сюди йдуть, уже пішли потяги, відкрили повітряний простір. Однак, розміновування території ще триває. 

varta1.com.ua: Новини