«Зі 100% людей, які отримали повістки, приходять лише 2%»: працівник львівського ТЦК про мобілізацію

Військовий виганяв окупантів із Харківщини, а зараз працює у ТЦК

Володимир Гренюх у складі ТрО захищав Україну від російських загарбників, а зараз працює у Шевченківському РТЦК у Львові. В інтерв'ю Еспресо  він розповів, що зі 100% людей, які отримали повістки, у ТЦК приходять лише 2%. Втім, більшість військовозобов'язаних поводяться ввічливо, особливо після адекватної розмови з працівниками центру.

Володимир несе службу у роті охорони, яка охороняє й про тимчасові пункти перебування мобілізованих.

 «Це місце, де військовозобов’язані, визнані придатними, чекають на оформлення документів і  звідки після цього відправляються на полігон. Тут їх годують, надають спальне місце, загалом забезпечують усім необхідним. Сюди можуть приїжджати родичі мобілізованих, з ними зустрічатися. Це не тюрма, як хтось собі міг би подумати», – пояснює Володимир.

Працівник ТЦК розказує, що часто спілкується з мобілізованими, переважно конфліктів немає. Особливо – після звичайної адекватної розмови.

«Як показує практика, всі все розуміють. Ми спілкуємося з військовозобов’язаними, пояснюємо їм ситуацію і непорозумінь практично немає. Буває, що кажуть »а чого я маю йти«. Ми стараємося діяти в таких ситуаціях, щоб не нашкодити ні собі, ні військовозобов’язаному. Звичайно, у себе в голові я думаю, що так не має бути. Усі мають іти захищати свою країну. Ми там уже були, на війні залишили своє здоров’я, дехто життя. Коли це пояснюєш, тоді спілкування легше проходить», – пояснює він.
Щодо мобілізації, то Володимир зазначає, що не розуміє, як інакше мала б діяти держава в такій ситуації:

Читайте також: у Міноборони назвали 4 причини не прийти за повісткою до ТЦК «без наслідків»

«Те, що зараз відбувається, є правильним. Зі 100% людей, які отримали повістки, приходять усього 2%. У мене є побратими, які вже загинули, а є ті, яких треба міняти. Зрозумійте правильно: бригади по 2-3 роки перебувають у зоні бойових дій, треба робити заміни. Мобілізація для цього й потрібна», - зазначив він.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк