Злочинці працевлаштовувалися у заклади громадського харчування, щоб обкрадати клієнтів

2021-12-07-161605
2021-12-07-161605

Зловмисники встановлювали скімінгове обладнання на POS-термінали для зчитування даних банківських карток громадян. Далі фігуранти виготовляли дублікати карток та обготівковували гроші потерпілих.

Як повідомили «Варта1» у прес-центрі МВС, протиправну діяльність п’ятьох жителів Кам’янського викрили працівники управління протидії кіберзлочинам в Дніпропетровській області, спільно зі слідчими обласної поліції.

Розробили злочинну схему 31-річний та 29-річний чоловіки та залучили до неї трьох знайомих. Фігуранти тимчасово працевлаштовувалися у заклади харчування та роздрібної торгівлі, в яких для розрахунку клієнтів використовувалися POS-термінали. Надалі зловмисники приховано встановлювали в цих закладах скімінгові пристрої, а також самостійно виготовлені POS-термінали.

Під виглядом здійснення розрахунку клієнтів через POS-термінали фігуранти копіювали інформацію з банківської картки, а також записували PIN-коди. Зібрану інформацію учасники групи використовували для виготовлення дублікатів банківських карток потерпілих. Згодом скомпрометовані картки використовували для доступу до інтернет-банкінгу, а відтак збільшували кредитні ліміти та переводили гроші на підконтрольні рахунки. У подальшому знімали готівку у банкоматах, купували товари та оформлювали кредити на потерпілих.

За попередніми даними, зловмисники скомпрометували близько 200 банківських карток. Загальна сума збитків становить мільйон гривень.

Працівники поліції провели обшуки в оселях фігурантів, а також у закладах, де учасники групи використовували обладнання для зчитування інформації з банківських карток. Вилучено скімери, POS-термінали, підроблені картки та комп’ютерну техніку.

Організатору та співорганізатору групи вже повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 (крадіжка), ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення), ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їм може загрожувати до шести років позбавлення волі. Наразі, вирішується питання щодо оголошення підозри іншим учасникам групи.

varta1.com.ua: Новини