ЗМІ встановили особу російського військового зі статті New York Times про масові розстріли жителів Бучі

«Книга катів» доповнюється завдяки всім небайдужим

Фото:інформативне

Встановило особу одного з російських військових, який, ймовірно, брав участь у вбивстві восьми людей у ​​Бучі, Київської області.

Він фігурує у відеоматеріалах з розслідування «The New York Times» про масове вбивство українців, скоєне росіянами на початку березня у місті.

Про це розповів у «Twіtter» журналіст-розслідувач проєкту «Bellingcat» Христо Грозєв.

З допомогою сервісів розпізнавання облич журналісти «Важливих історій» встановили, що на одній із фотографій, опублікованій «NYT», зображений 37-річний Чингіз Атантаєв.

Він потрапив на запис камери відеоспостереження, розташованої неподалік місця вбивства людей.

Деталі біографії Атантаєва вказують, що він є військовослужбовцем.

Атантаєв народився в Магадані, але багато років живе у Пскові. У цьому місті дислоковані 104-й та 234-й десантно-штурмові полиці, які, за інформацією «NYT», перебували у Бучі.

У соцмережах Атантаєв підписано на численні групи, пов’язані з армією, зброєю та бойовими єдиноборствами.

Крім того, у 2017 році, домагаючись покращення житлових умов, він подавав до псковського суду позов до Міноборони «про визнання неповнолітньої доньки його дружини членом сім’ї військовослужбовця».

Журналісти зателефонували його дружині Тетяні Чеснак, однак вона відмовилася зв’язувати їх із Чингізом і відповідати на будь-які питання про чоловіка. Але сказала, що статтю в «The New York Times» вважає «однозначно фейком».

«Самі гляньте, солдати там гладко поголені. Як ви гадаєте, вони там у такому вигляді ходили чи що? Тому де вони взяли ці фотографії взагалі незрозуміло», — сказала дружина російського окупанта.

Журналіст-розслідувач проєкту «Bellingcat» Христо Грозєв також повідомив, що на запис камери відеоспостереження потрапив Чингіз Атантаєв.

«Можемо підтвердити ідентифікацію одного з псковських десантників із відео «NYT», яку провели «Важливі історії». Ми вчинили інакше, але дійшли того ж висновку», — написав Грозєв.

Нагадаємо, 19 травня, газета «The New York Times» опублікувала нові свідоцтва про вбивства мешканців Бучі Київської області.

Видання представило відеозаписи з камер спостереження та свідчення очевидців, згідно з якими 4 березня російські десантники затримали у місті не менше дев’яти чоловіків. Їх допитали і розстріляли у дворі одного з будинків, один чоловік вижив. Більшість загиблих — українські добровольці сил оборони.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також