Зміна офіційного курсу: Нацбанк підвищив вартість долара до рекордного рівня

Минулий курсовий рекорд було встановлено в Україні 10 січня 2024 року

ФОТО: ілюстративне

Національний банк України встановив на 20 лютого курс долара на рівні 38,28 грн/дол - це новий історичний рекорд офіційної вартості. Але ці значення ще далекі від тих, які вже фіксувалися на готівковому ринку. Навіть станом на вечір 19 лютого курс долара в банках дещо випереджає офіційний і становить 38/38,45 грн (купівля/продаж). Про це йдеться на сайті регулятора.

Минулий курсовий рекорд було встановлено в Україні 10 січня 2024 року. Тоді «долар за НБУ» коштував 38,23 грн, що на 5 копійок нижче за новий максимум.

За останню добу офіційний курс долара збільшився на 30 копійок. За тиждень офіційна гривня ослабла до долара на 66 копійок. А ось в порівнянні з 1 січня 2024 падіння виглядає зовсім не так трагічно – долар підріс лише на 28 копійок.

Рекорд же готівкового курсу значно перевищує нинішні показники. Восени 2022 року «розцінки» на готівкові долари сягали і 43 гривень. Крім того, слід враховувати, що прогнозний курс, «записаний» урядом у бюджеті-2024, становить 40,7 грн/долар.

Причин для зростання офіційного курсу долара може бути кілька. Це і сезонний фактор (зазвичай долар в Україні якраз дорожчає в середині зими), і затримки з фінансовою допомогою міжнародних партнерів та блокування поляками кордону.

Як уже неодноразово пояснював заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук, причин для паніки немає. Адже при режимі гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем.

Читайте також: у комітеті фінансів зазначили, що за рік повномасштабної війни в Україні побільшало мільйонерів

Більше того, у НБУ прямим текстом попереджали, що таке може статися. «Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і зміцнюватися, коли ситуація покращується», - зазначав Ніколайчук.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також